Сюрреализмът на Дали и влиянието му върху живописта на Fineluart

Сюрреализмът на Дали и влиянието му върху живописта на Fineluart

Сюрреализмът на Дали оказва влияние върху ранното творчество и живопис на Fineluart, като част от експериментирането с техники и стилове, въпреки че испанският художник не спира да я вдъхновява като начин на мислене и възприемане на света.

Това, което Fineluart влага в картините вдъхновени от Дали, е емоцията, съзерцателността, усета за формата, усета за протяжност, меките форми. А като стилистика – гладкото полагане на маслената боя, нежното преливане на тоналностите, промененото (понякога липсващо) пространство. Не всичко от изброеното е характерно за Дали, но е характерно за картините на Любомира Попова, които са вдъхновени от сюрреализма именно на този художник.

Разбира се, с годините това влияние отслабва, за да се развихри собствения живописен стил на художничката.

Нейният винаги е бил уникален и характерен за живописта и изкуство й, така че нейният “Дали период” си остава само период на експериментиране с техники, стилове и идеи.

В тази галерия са подбрани картини (маслена живопис), в чиято стилистика си личи влиянието на сюрреализма на Дали върху живописта на Fineluart:

Вижте също и пълната галерия с творби от Любомира Попова Fineluart, в която има не само маслена живопис, но и акварел, темпера, пастел, графика, рисунка, принт, смесена техника и други видове произведения на изкуството. По-голямата част от тях далеч не са подчинени на нейния “Дали период”, а разкриват уникалността на художничката като автор, живописец и артист.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *