Етюд 1 – рисунка с молив сюрреализъм

Етюд 1 - рисунка с молив сюрреализъм

Рисунка с молив сюрреализъм – етюд от Fineluart

  • Рисунката е уникат
  • Размери: 50/ 70 см
  • Техника: рисунка с молив
  • Създадена: 2004 г.
  • С рамка
  • Цена: 110 лв.


Етюд 1 е рисунка с молив сюрреализъм от Любомира Попова Fineluart, в която се преплитат сюрреализма и сецесиона – стилове в изобразителното изкуство. Моделът е направен с похватите на натурното рисуване, но самият образ е сюрреалистичен – това личи в очите, лявата ръка и пръстите на краката. Мотиви от сецесион присъстват в облеклото, фона и (отново) очите. Всичко това прави твобрата да изглежда повече като еклектична, но именно сюрреализма е водещ като стил при създаването й.

Рисунъкът на етюда е лек, а щрихите по-скоро подчертават светлосянката, отдавайки предимство на фантазните форми вплетени в тази сюрреалистична рисунка с молив.

Композиционен център на тази рисунка с молив сюрреализъм

Композиционен център на тази рисунка с молив сюрреализъм се явява движението на, на пръв поглед, статичната фигура. Тялото е облегнато назад, но личи ясен стремеж напред, който е подчертан от части от лявата ръка и спиран отново от нея. Тъй като тя е раздвоена на две, движението може да бъде усетено и в двете посоки, което създава напрежение в цялостното звучене на рисунката. Погледът е изместен леко в страни, което намеква за спокойствието на духа, извисяващо се над напрежението на материята.

В очите и облеклото на етюда с молив са вплетени геометрични овални мотиви, характерни за сецесиона. Фонът също изобилства от подобни елементи, само че значително по-бледи. Тези мотиви напомнят както за флорални елементи, така и за спирала, която би могла да бъде използвана за хипноза.

Палецът на единия крак е изобразен като змия, която е готова да нападне във всеки един момент. Фигурата изглежда сякаш е седнала в свободно пространството, а не върху някакво ясно обозначена повърхност.

Моделът, позирал за създаването на тази рисунка с молив сюрреализъм, озаглавена Етюд 1, присъства и в Кубизъм – маслена картина от Любомира Попова Fineluart, чийто стил също е еклектичен.

Кубизъм – маслена живопис »

Споделете:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *