Преобръщане в протяжността – маслена живопис

Преобръщане в протяжността - маслена живопис

Маслена живопис повлияна от импресионизма на име Преобръщане в протяжността

  • Картината е уникат
  • Размери: 50/ 70 см
  • Техника: маслени бои върху фазер
  • Създадена: 2006 г.
  • Без рамка
  • Цена: 170 лв.


Преобръщане в протяжността e маслена живопис, повлияна от импресионизма от Любомира Попова Fineluart – съвременна художничка. Стилът на авторката е сюрреалистичен, което личи и тук в тази картина, която макар и импресионистична, притежава елементи от сюрреалистичното течение в съвременното изобразително изкуство. Фактът, че тялото е обърнато така, че да не личи от коя страна се намират „горе“ и „долу“ в пространството на фазера, е показателен за изкривяването на реалността и за съзнателното бягство от натурните похвати в живописта. Фигурата стои като в безтегловност, на моменти изглежда сякаш наистина се преобръща, друг път – сякаш просто е нестабилно нарисувана.

Това, което причислява тази маслена живопис към импресионизма е полагането на цветовете на малки мазки с различни цветове и нюанси, които придават едно трептене на образа и пространството около него. Разбира се, това не е типичен импресионизъм, тъй като е пречупен през призмата на личното творчество на автора.

Преобръщане в протяжността – маслена живопис в студената гама

Преобръщане в протяжността е маслена живопис в студената гама, където дори и топлите нюанси на женското тяло, разтварящо се в пространството около себе си, не звучат контрастно спрямо фона. Тялото няма ясно изразени контури, което го слива с пространството около него, вместо да го разделя от него. Въпреки, че силуетът е основно в охра и телесни цветове, това не се къса от цялостното студено усещане в картината, което е пресъздадено с цел да се обособи внушението за безкрай, безвремие и безтегловност.

За създаването на тази маслена картина е използвана шпакла. По този начин мазките стоят по-пастьозни, а цветовете в картината се смесват в онази пластична хармония, характерна за живописта с масло.

В заключение – Преобръщане в протяжността е маслена живопис в студената гама, повлияна от емоционалността на импресионизма, но и носител на сюрреалистичното звучене, характерно за стилистиката на художничката Любомира Попова Fineluart.

Споделете:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *