Сюрреалистичен етюд с капки – акварел

Сюрреалистичен етюд с капки | Fineluart

Сюрреалистичен етюд с акварел от Любомира Попова Fineluart

  • Картината е уникат
  • Размери: 50/ 70 см
  • Техника: акварел върху кадастрон
  • Създадена: 2005 г.
  • Без рамка
  • Цена: 120 лв.

На този сюрреалистичен етюд с акварел е изобразена женска фигура, потънала в съзерцание, чието тяло се разтапя на капки. Гърдите, корема, раменете, краката, ръцете, очите, косата – всяка част от тялото се стича надолу в добре оформени капки. Едната гърда се е сляла с капката.

Тялото е в легнала поза, но всъщност не лежи – то се рее в пространството. Погледът е спокоен и съзерцателен, загледан в безкрая или в някаква точка в пространството, която носи покой и наслада.

Въпреки, че е жанрът е голо тяло, тази творба не излъчва еротика – освен че моделът е на по-възрастна жена, самото внушение е съвсем различно (заради лицето, формите, липсата на жестове, отпуснатата поза, езика на тялото и т.н.).

Цветовата гама и композиция

Цветовата гама в сюрреалистичния етюд е студена, въпреки че има лек контраст с топлото на косата и дрехата на ханша на жената. Фонът е по-скоро в синьо и зелено, докато капките са предимно сини и лилави. Тялото също е в преобладаващо синьо и зелено, но в него има и по-топли цветове – по този начин фигурата сякаш се разтапя в пространството около себе си.

Композицията е почти симетрична – фигурата е по средата, като над нея има празно пространство, а под нея се разтичат и самите капки. От двете страни не е предвидено празно пространство, дори в дясно краката се виждат само до бедрата. По този начин се набляга на торса.

Няма перспектива, няма и ясно очертано „горе“ и „долу“ (освен това на местоположението на самата творба). Тялото се носи свободно, капките се стичат надолу, но не стигат до дъно или основа, погледът е вперен някъде отвъд пределите на листа.

Техниката на акварелните бои допълва усещането за безплътност, което е пресъздадено в тази творба. Въпреки ефирността на боите като цяло, лицето и косата са пресъздадени с по-плакатно звучене.

Автор на този сюрреалистичен етюд с акварел е Любомира Попова Fineluart – съвременна българска художничка.

Споделете:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *