Отвъд – сюрреализъм с маслени бои

Отвъд - сюрреализъм с маслени бои

Живопис посветена на контраста – сюрреализъм с маслени бои от Любомира Попова Fineluart

  • Картината е уникат
  • Размери: 60/ 90 см
  • Техника: маслени бои върху фазер
  • Създадена: 2006 г.
  • Без рамка
  • Продадена


Отвъд e сюрреализъм с маслени бои от Любомира Попова Fineluart, повлияна от сюрреализма на испанския художник Салвадор Дали.

Отвъд е живопис посветена на контраста. Контраст между топлите и студените цветове, чрез които е изградена картината с маслени бои върху фазер. Контраст между чувството за екзистенциална самота и чисто човешкия копнеж за близост. Контраст между душевния плам и начина, по който изгаряме всред вътрешния хаос от убеждения, мечти и страхове.

Отвъд е сюрреалистична живопис посветена на порива на личността да надскочи субективните си хоризонти.

Сюрреализъм с маслени бои, посветен на копнежите на личността

Отвъд е сюрреализъм с маслени бои, посветен на копнежите на личността. Копнежи по чисто човешката нужда от близост, породени от мечтата да бъде надскочен хоризонта, бляновете да гориш от емоции, а не да тлееш.

На преден план са нарисувани два силуета, които са прегърнати в нежната прегръдка на влюбените и които се сливат в едно цяло не само помежду си, но и с бързия бяг на времето, въпреки че обитават един единствен миг от безвремието.

Встрани от тях е разположена свита самотна фигура, която седи върху изгоряла кибритена клечка. Самата клечка достига до хоризонта, където изгаря, превръщайки се в част от залеза. Именно този образ на залеза е и композиционният център в маслената живопис.

„Действието“ се развива на фона на пустиня, озарена от огнените цветове на залязващото слънце, чийто образ изгаря, оставяйки след себе си единствено тъма и още копнежи.

Цветове в сюрреалистичната маслена живопис

Основните цветове в сюрреалистичната маслена живопис Отвъд на Любомира Попова Fineluart са червеното, синьото и жълтото и това е причината картината да е посветена на контраста.

Синьото в творбата е носител на идеята за въздушното. Не само заради необята на небето, но и заради двата прегърнати силуета, които се сливат с този необят.

Червеното символизира вътрешния плам на личността, който не спира да гори при всяко емоционално състояние и който е движеща сила за преследването на мечтите.

Жълтите нюанси са носители на пустотата, която може да е част от самотата, но може и да е част от вътрешния мир, чието постигане е част от копнежите, вплетени в идеята а този сюрреализъм с маслени бои.

Споделете:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *