Отвори очи с живопис – изложба в София в подкрепа на Очи на четири лапи

Изложба с благотворителна цел в подкрепа на Очи на четири лапи

Отвори очи с живопис - плакат
Отвори очи с живопис – плакат

Отвори очи с живопис е изложба с благотворителна цел на Любомира Попова Fineluart, която се осъществи в подкрепа на Очи на четири лапи – фондацията, обучаваща кучета-водачи за незрящи хора в единственото в България и на Балканския полуостров училище за служебни кучета за хора с увреждания.

Отвори очи с живопис - откриване
Отвори очи с живопис – откриване

Събитието е част от едноименния онлайн проект на художничката, с който стартира инициативата и който продължава и след закриването на изложбата. Най-големият успех на начинанието е фактът, че каузата на „Очи на четири лапи“ привлече нови последователи и хора, които са искрено впечатлени от тяхната дейност. Както и съмишленици, които пожелаха да подкрепят фондацията за в бъдеще. Равносметката е, че бяха събрани 400 лв., които да отидат за целите на училището за кучета-водачи.

Продължителност: 29.12.2015 – 31.01.2016 в Art Place Interpred. Присъединете се към събитието във Фейсбук, за да следите актуалните новини по темата.

С подкрепата на Столична община в лицето на г-жа Албена Атанасова (заместник-кмет „Социални дейности и интеграция на хора с увреждания“).

Благодарности към: Арт Плейс – Интерпред, г-жа Албена Алексиева (председател на „Очи на четири лапи“), Office2.bg, Kafene.bg, Е-същност, Сезон България, Radar.bg, списание Черно и Бяло и всички, които изказаха своята съпричастност към проекта.

Вижте как мина откриването на изложбата в София >>

Вижте интервюто ми за БНР Радио Шумен >>

Вижте интервюто ми за БНР Радио Стара Загора >>

Концепция на Отвори очи с живопис

Винаги съм смятала, че връзката между кучето и човека е безценна, неповторима и всепоглъщаща. Вярвам, че обученото куче-водач е много повече от чифт очи за своя стопанин – то е негов приятел, помощник и партньор в свят, който съвсем не е пълноцветен за всички. Затова подкрепям фондация Очи на четири лапи, която работи в тази посока и дарявам част от живописта и изкуството си за тях.

Отвори очи с живопис - откриване
Отвори очи с живопис – откриване

Подкрепям тяхната кауза, защото тя е в полза на хиляди хора, за които физическата независимост е не даденост, а цел. Защото служебното куче (водач или асистент) дава много повече от помощта, за която е обучено – отглеждането му създава цял един нов свят на всеотдайност и чистота на общуването.

Обществото ни тепърва свиква с хората със специфични нужди, градската ни среда тепърва започва да се променя като достъпност за всеки, поведението ни към личности, които са различни от нас е тромаво и не винаги пълноценно. В повечето случаи това е заради незнание, но често става въпрос за дискриминация и дори агресия.

Служебното куче все още е непознат „феномен“, кучето като част от обществото ни е все още спорен въпрос, двойката „човек с куче-водач“ е нещо, с което не сме свикнали (а и рядко виждаме в ежедневието си).

Приемната грижа за малките кучета – бъдещи партньори на незрящи хора, е непозната възможност за много хора. А, всъщност, приемните стопани трябва единствено да вложат онази голяма любов, която неизменно съпътства двойката човек-куче. И това ще им донесе радостта да бъдат част от живота на верен приятел в първите му стъпки; удоволствието да социализират бъдещите служебни кучета; личното удовлетворение да дарят лъч светлина на хора, които се нуждаят от нея.

Затова смятам, че подобни инициативи и дейности трябва да получават все повече гласност, докато един ден станат част от нашия светоглед, а не просто каузи на отделни хора и организации, които са ангажирани с това.

Любомира Попова Fineluart

Вижте онлайн благотворителната изложба живопис в подкрепа на Очи на четири лапи >>

Споделете: