Интервю за БНР Радио Стара Загора по повод Отвори очи с живопис

Интервю за БНР Радио Стара Загора пред Поли Гънчева по повод изложба Отвори очи с живопис

Тук е представено интервюто на Любомира Попова (текст + аудио) за БНР Радио Стара Загора пред журналистката Поли Гънчева по повод Отвори очи с живопис (в подкрепа на Очи на четири лапи) и изложбата в София през януари 2016 г.

След представянe на основната концепция на проекта и целите на фондация Очи на четири лапи, интервюто стартира с мое въведение относно изложба Отвори очи с живопис и онлайн проекта със същото име:

Не стартира като еднократна акция – изложба живопис с благотворителна цел, а по-скоро като цялостен проект, който стартира онлайн и при който обявих, че процент от продажбите ще бъде в полза на фондацията. В последствие реших, че ако направя изложба първо ще е по-видимо в публичното пространство, второ ще е идеален старт на проекта, който продължава и след приключването на изложбата. Мисията на фондацията винаги ми и била близка по сърце, но чак наскоро разбрах, че училището за кучета-водачи се издържа изцяло от спонорства и дарения.

Какво включва и представя самата изложба?

Изложбата представя основно картини живопис, тъй като аз съм живописец, но има и принтове, графика и рисунки – с цел да се покаже и по-голяма част от моето творчество, ида се достигне по-широка аудитория от хора, които имат различни вкусове.

Нека да отправим и покана – до кога и къде ще бъде представена? Да я очакваме ли и в други градове?

Отвори очи с живопис - откриване
Отвори очи с живопис – откриване

В момента тя е в Арт Плейс Интерпред, като ще продължи до края на януари 2016 г., като имам идея да се направи и в други градове.

Какво очаквате да ви донесе този проект, какви са отзивите досега, пожънал ли е вече успехи?

За момента има по-широк отзвук основно сред поддръжниците на фондацията, има и продажби, но тя тепърва е в началото си и ще продължи още един месец.

Можем ли да кажем няколко думи за самата фондация – как се развива, как поддържа силен ентусиазъм, проявяват го с годините и работят в полза на хиляди хора в България? Какви са трудностите, които срещат и как ги преодоляват?

Отвори очи с живопис - откриване
Отвори очи с живопис – откриване

Първото, което ми направи силно впечатление беше именно техният ентусиазъм и това, че работят изцяло със сърце – по-скоро като мисия, а не просто като работа. Те съществуват от десетина години и предвид това, че държавата им помага само в частта за обучение на човека, който ще отглежда кучето, а всичко останало като разходи го поемат те и въпреки всичко през годините те не спират да се развиват и да се борят. Това е единственото училище на Балканския полуостров и ако те не съществуват, хората, които искат да си вземат куче-водач трябва да си го закупят от чужбина. В момента фондацията поема разходите за кучето, а хората го получават безвъзмездно. Затова е толкова важна тяхната кауза.

Нещо друго, което да пожелаем на финала и да оставим като положително послание към всички наши слушатели?

Бих искала да обърна внимание към каузата на фондацията, към това, че може да им се помогне по много начини и всеки, който иска да бъде полезен с нещо, може да го направи не само в рамките на моята изложба, но и по принцип.

Вижте концепцията и информация за изложбата в Арт Плейс Интерпред >>

Вижте онлайн изложба Отвори очи с живопис >>

Споделете: