Интервю за БНР Радио Шумен по повод Отвори очи с живопис

Интервю за БНР Радио Шумен пред Антоний Димов по повод Отвори очи с живопис и продължението на проекта онлайн

Тук е представено интервюто на Любомира Попова (текст + аудио) за БНР Радио Шумен пред журналиста Антоний Димов по повод Отвори очи с живопис (в подкрепа на Очи на четири лапи) и продължението на проекта онлайн:

Не са малко артистичните събития, които се обявяват в подкрепа на една или друга социална кауза. Малко от тях, обаче, успяват да генерират подкрепа и след физическия край на инициативите. Такъв е случаят с твоята изложба Отвори очи с живопис. Как се случи тя и какво те мотивира да я посветиш на незрящите хора в България, на Балканите и техните кучета-водачи?

Основната ми мотивация е това, че кучето-водач е значително по-голяма ценност, отколкото каквато и да е друга подкрепа за един незрящ човек. Тоест то не е просто помощно средство – то е негов приятел. То мудава много повече от това да бъде един пълноценен член на обществото, но и е негова подкрепа в емоционален план.

Отвори очи с живопис - откриване
Отвори очи с живопис – откриване

Защо го направих като изложба – защото живописта е това, с което се занимавам и това, с което най-пълноценно мога да подкрепя тази кауза. Относно това, че и след края на изложбата проектът продължава – това го отчитам като най-голям успех на събитието, тъй като целта ми не беше да е една еднократна акция, а да е проект, който се развива, да има последователи и хора, които тепърва започват да се запознават с това и искат да окажат своята подкрепа.

Обичайно, когато имаме силни обществени инициативи, това е знак, че държавните политики в някой отрасъл куцат. Така ли е по линия на незрящите хора и обучението на кучета-водачи.

За съжаление, да – в случая държавата поема само разноските по обучението на човека, който ще ползва кучето. Фондация Очи на четири лапи е тази, която се грижи кучето да бъде безвъзмездно дадено на незрящите хора. Именно затова тяхната кауза е толкова важна – защото училището им е единствено в България и на Балканския полуостров, т.е. то е единствения шанс на българите, които искат да имат такова куче.

Статистиките звучаха доста фрапиращо – съвсем немалко незрящи хора в България и шоковата цифра от 200 000 на Балканите.

Да и това е едно от нещата, което ме подтикна да ги подкрепям – разликата между тези, които имат нужда от куче-водач и броят на самите кучета е прекалено голяма.

Какво се наема да извърши в следващите години тази НПО – Очи на четири лапи?

Нейната основна цел е да развива своето училище, но е много трудно да попълни капацитета му като кучета, които се обучават, тъй като се издържа основно от дарения и спонсорства. Нейната основнацел е именно това – да увеличи броя на кучетата, за да може да бъде в полза на все повече хора, които имат нужда от това.

Понеже, освен художник, ти си и уеб-дизайнер, вярваш ли, че кампаниите в Интернет могат да бъдат ползотворни така, както и реалните?

Да, вярвам, защото виртуалното пространство е продължение на реалното. Човек се интересува от едни и същи неща и офлайн, и онлайн. Т.е. една кампания в Интернет би привлякла същите хора, които би привлякла и извън него, но възможността да достигне до повече хора е много по-голяма.

Мислиш ли за следващи инициативи в подкрепа на тази уязвима част от обществото или на някоя друга, която също се нуждае от съдействие?

За момента съм се съсредоточила върху тази и върху продължението на проекта онлайн – във Фейсбук и в моя сайт, надявам се да има и последващи събития във връзка с тази кауза.

 

 

Вижте концепцията и информация за изложбата в Арт Плейс Интерпред >>

Вижте онлайн изложба Отвори очи с живопис >>

Споделете: