Откриване на Отвори очи с живопис в София – 29.12.2015

Отвори очи с живопис - откриване
Отвори очи с живопис - откриване
Отвори очи с живопис – откриване

Как премина откриването на благотворителната изложба в София в подкрепа на Очи на четири лапи

Отвори очи с живопис (благотворителна изложба в София) беше открита на 29.12.2015 г. с емоционално и позитивно изказване на Валентина Димитрова от Art Place Interpred, която изтъкна лекотата, с която стартира изложбата и сподели своето виждане за нейното добро представяне пред публиката на галерията.

Отвори очи с живопис - откриване
Отвори очи с живопис – откриване

След представянето на художничката и нейното изкуство, самата Любомира Попова взе думата, за да разкаже накратко за своята визия и за идеята, с която е стартирала Отвори очи с живопис. Тя сподели, че подкрепя каузата, заради пълнотата на общуване с нашия „най-добър приятел“ кучето – нещо, което все по-трудно откриваме в днешния свят.

Разказа колко я е грабнал ентусиазма на хората от фондация Очи на четири лапи, които работят за тази кауза със сърце и които не просто обучават кучетата, но и се опитват да дадат гласност на нещо, което би трябвало да е естествена част от нашия живот като обществото и като общност.

Отвори очи с живопис - откриване
Отвори очи с живопис – откриване

На откриването на Отвори очи с живопис в София се изказа и Белизар Маринов, който беше дошъл заедно със своето куче-водач Жилет. Той сподели колко са ценни кучетата-водачи за хората които имат нужда от тях. Разказа, че по една или друга причина, тази кауза разчита основно на дарителите и бизнеса. Училището съществува вече 10 години, това което правят е единствено на Балканите и ако ги няма, няма да има и кучета-водачи за подходящите хора в България. Разказа и за своето куче Жилет, както и за това, че самият той продължава да подкрепя дейността на фондацията под една или друга форма.

Обясни, че материалната стойност на едно обучено куче-водач е 15 000 лв., а държавата не поема тези разходи – тя поема единствено разноските по обучението на човека, който ще ползва кучето. Затова без частната подкрепа на различни дарители и спонсори това няма как да се случи.

Отвори очи с живопис - откриване
Отвори очи с живопис – откриване

Годишно броят на предадените кучета варира, тъй като доходите от спонсорство са променливи и не винаги фондация Очи на четири лапи може да попълни капацитета на училището, който е за обучение на 15 кучета. В Западна Европа цената на едно такова куче е двойна или тройна и ако човек иска да си го купи от там, това е би било непосилна сума за българските стандарти. А фондацията ги предава безвъзмездно, опитвайки се всяка година да увеличава техния брой.

Вижте онлайн изложба Отвори очи с живопис >>

Очи на четири лапи (официален уебсайт) >> 
Очи на четири лапи във Фейсбук >> 
Програма Приемно семейство >> 

Споделете: