Кучето от южния квартал – проект-живопис на Любомира Попова Fineluart

Цикъл картини смесена техника с живописно звучене

Кучето от южния квартал би могло да е поредния софийски мърляв уличен пес с окаяна съдба. Можеше да умре съвсем млад от страшна болест или да бъде намерен от любящи стопани и да доживее до дълбока старост, умирайки в ръцете на закрилника си. Можеше да бъде намерен и от недобронамерени „господари“ или от немарлив кучкар.


Неговата съдба можеше да протече всякак. Но той, като всяко уважаващо себе си куче, гордо населяващо топъл краен квартал в неголям, но забързан град, не мислеше по човешки. Затова се наслаждаваше на всеки свой миг тук и сега, пълноценно и това беше единственото, което имаше значение. Тичаше волно след другите кучета, търсеше с кой да играе, бягаше след гълъбите и котките, гощаваше се богато от изобилието на контейнерите, особено тези около големите магазини и МОЛ-овете. Не можеше да помрачи доброто настроение на волния си дух, нито оптимизма си с мисли, започващи с „ако“. Нямаше представа за болестите, за липсата на ваксинации, за травмите, които може да нанесе един автомобил при сблъсък с още младежкия му организъм. А и не беше нужно. Нали хората са за това на този свят (той дори не търсеше своя човек – това също е човешка мечта).

Темпераментът му беше такъв, че не можеше да остане незабелязан – повечето хора го намираха за очарователен, някои се страхуваха от него, най-вече заради ръста му, други просто го подминаваха с пренебрежение.

Неговата съдба не е невероятна, не е героична, не е и достатъчно дълга. Но е пренаситена с разнообразни емоции, случващи се с интензивност, непозволяваща дори да въздъхнеш между отделните случки. Той имаше възможността да познае както суровия живот на улицата (с години не можа да изкорени част от инстинктите за самосъхранение на бездомника), така и уюта на дома и топлината на обичащия, раздаващия се човек.

Той не вярваше в съдбата, нито пък стопанина му, но въпреки това, приликата в характерите и темпераментните беше удивителна, а синхронът помежду им носеше и за двамата безценното чувство на пълнота, към което някои се стремят с години.

Кучето от южния квартал е проект – живопис на Любомира Попова Fineluart. Част от картините са смесена техника, но всички те носят живописно звучене, сюрреалистична атмосфера и символистичен привкус.

Поръчайте по телефона: +359 896 25 55 86
или

Поръчайте по имейл:


    Споделете: