Как се рисува портрет и какво е живописен портрет?

Портрет - живопис с темпера

Как се рисува портрет и как му се придава изражение в живописта и изобразителното изкуство?

Как се рисува портрет и какво е живописен портрет? е първият въпрос, който си задава художникът, когато белотата на платното застане между него и модела. Как му се придава изражение чрез изразните средства на живописта и на изобразителното изкуство, като цяло?

Портретуваният може да има различно изражение, което зависи най-вече от идеята на автора за създаването на конкретната творба – човекът може да е усмихнат, весел, тъжен, ядосан или сериозен.

Ако целта на картината е единствено да се създаде портрет на конкретен човек, тогава е най-добре моделът да позира спокойно и уверено. Освен ако не иска неговият лик да остане за поколенията по точно определен начин.

Най-важното, което трябва да се знае за рисуването живописен портрет е, че той трябва да прилича на модела. Не само физически, но и по отношение на емоционалното излъчване. Трябва да е нарисуван със същите цветове, дрехи, поза, жестове, мимика, прическа и така нататък. Да се спазят пропорциите на различните форми (глава, лице, очи, тяло, ръце) и съотношенията между отделните детайли. Но най-важното си остава изражението – то е израза на душевността и то определя характерното излъчване на отделния човек.

Как се придава изражение, когато се рисува живописен портрет?

Портрет на Бай Георги - живопис кубизъм
Портрет на Бай Георги – 80 лв.

Очите, носът, устата и съотношенията между тях – именно чрез това се придава изражение, когато се рисува портрет. Именно те са носителите на най-характерните мимики, а оттам – и на цялостното излъчване на модела.

Когато те са пресъздадени по начина, по който съществуват в действителността, тогава живописният портрет започва да стои в един издържан вид по отношение както на изобразителното изкуство, така и на визията на портретувания.

А ако най-характерните му черти са подчертани по някакъв начин – тогава визията изпъква още по-достолепно. Този начин може да бъде: чрез по-наситени цветове, чрез повече боя, чрез по-голямо богатство на нюансите, чрез по-тъмни или светли цветове спрямо общия фон и т.н.

Как се прави цвета на лицето в портрет живопис

Портрет смесена техника
Портрет смесена техника – 25 лв.

Когато става въпрос за портрет живопис цветът е основното изразно средство. Чрез различните нюанси и тонове се създават и линиите, и обемите, и светлосянката. А и изражението, мимиката, блясъка в очите.

Цветът на лицето се прави като се смесят бяло, охра и червено. Разбира се, за да се оформи светлосянката, на различните места се добавят жълто, оранжево, синьо, дори зелено. За да се получи живописен ефект, трябва да се наблегне на рефлексите в живописния портрет – това са отраженията от околната среда – предмети, дрехи, драперии. Изобразяването на тези рефлекси не трябва да е натрапчиво, но това зависи и от стилистиката на съответната живопис.

  • Когато са вложени разнообразни ярки цветове – това е характерно за стилове като експресионизъм.
  • Ако са положени фино и само подчертават начинът портретуваният да стои спрямо околната среда – това е характерно за реализма и неговите разновидности.
  • Ако рефлексите отсъстват или цветово не контрастират с общия тон на лицето – това може да доведе до едно по-графично звучене на творбата.

Разбира се, това са примери, чието дословно спазване не винаги е задължително при рисуването на портрет живопис и зависи от дарбата и идеята на художника за създаването на картината.

Споделете: