Как да създам контрастна хармония в живописта?

Четки и Палитри 15

Какво е контрастна хармония и как се рисува живопис в контрастни цветове?

Контрастната хармония се създава на базата на съчетанието между цветове, които се намират на срещуположните места в цветната схема. Цветовете в цветната схема (както и в дъгата) са подредени по следния начин: червено, оранжево, жълто, зелено, синьо и лилаво (виолетово). Три от тях са основни (червено, жълто и синьо), а другите три – допълнителни (оранжево, зелено и лилаво). Контрастни двойки цветове са тези, в които участва един основен цвят в противовес на допълнителния, който е създаден при смесването на другите два основни цвята.

Има три двойки контрастни цветове: червено – зелено, синьо – оранжево и жълто – лилаво. При използването на една от тях за създаване на живопис, се говори за живопис в контрастна хармония.

Безумието на една мечта - маслена живопис от Fineluart
Безумието на една мечта – 820 лв.

Живопис в контрастни цветове се рисува трудно, тъй като тези цветове се възприемат като „биещи се“ помежду си. Т.е. тяхно съчетаване е отблъскващо за окото. И въпреки това художниците могат да създават такава хармония. Постигат я като придават единство на цялостното звучене на произведението чрез смесване, преливане и взаимодействие на нюансите и полутоновете.

  • Контрастна хармония от червено и зелено – живопис в червено и зелено може да действа както успокояващо, така и експресивно в зависимост от това на кой от двата цвята е дал превес авторът.
  • Контрастна хармония от синьо и оранжево – обикновено това съчетание навява покой, въпреки че оранжевото в същността си е „огнен“ цвят.
  • Контрастна хармония от жълто и лилаво – това е едно от най-трудните съчетания на цветове и много рядко може да се постигне баланс между нюансите им.

За да се създаде контрастна хармония, която да е приятна за наблюдение, художникът трябва да има познания по цветознание, които да му помогнат да постигне баланс в своята живопис (стига целта му да не е постигането на дисонанс и дисхармония, чрез които да провокира зрителите и да разбуни духовете им в посока на някаква негова концепция).

 

Вижте живопис в контрастна хармония от Любомира Попова Fineluart >>

Споделете: