Комерсиална ли е Коледа или ние мислим комерсиално?

Много хора обвиняват търговците, съвременността, дори новото поколение, че Коледа се превърна от семеен празник в комерсиален ден за продажби.

А дали наистина е така? Може ли някой да ни отнеме духовността и да я превърне в шопинг мания? Или да пречупи коледния дух на обич и благодарност и да го превърне в безмозъчен потребител гонещ намаленията?

Не, не мисля. Даже съм сигурна, че отговорът е Не.

Купуването на подаръци е част от празника, чрез тях радваме близките си и споделяме мигове на радост. Намаленията и промоциите са двустранно изгодни сделки, от които имаме нужда. А границата, в която коледното пазаруване се превръща в празно пазарене, съществува във всеки от нас поотделно. И само ние можем да я разрушим или съхраним за себе си и своето семейство. За да се промени като тенденция в обществото трябва твърде много хора да се променят коренно, да загърбят традициите си, да пренебрегнат обичаите. Това рядко става и празничния дух се запазва в същността си независимо от модните течения.

Затова до Коледа, на Коледа, в Новогодишната нощ и във всеки ден от годината обичайте своите близки, показвайте им го и не хабете енергията си в обвиняване на останалите, че са в еуфория от пазаруването. Те имат право на това – това е техния свят, тяхното светоусещане и тяхното късче коледна радост. Не се опитвайте да им го отнемете, защото единственото което ще постигнете е да отнемете от самите себе си духа на семейната Коледа такава, за каквато мечтаете.

Затова, не само в края на годината, но и като рефлекс, нека се отърсим от комерсиалната страна на Коледа и да си припомним основната идея – любовта към ближния, тихата вечер със семейството, празника с приятелите…

И все пак, да не забравяме да ги зарадваме със скъп дар, подбран специално за тях – за да им покажем, че мислим за тях персонално, искаме да ги зарадваме и да им оставим спомен.

Отпуснете фантазията си и избирайте коледен дар с мисъл за обичта към близките си.

И не забравяйте – Коледа не може да стане комерсиална, ако сами не я направим такава. Сътворете празника такъв, какъвто го искате, зарадвайте близките си и бъдете до тях колкото можете по-често.

Така не само по Коледа, но и в ежедневието ви няма да проникне търговската страна на съвременността.

Вижте как да изберете картина, подчертавайки индивидуалността чрез живопис и защото изкуството е оригинален подарък.

А моите предложения за Вас са картини за подарък – графика и живопис с кауза, чрез които да направим заедно едно добро.

Споделете: