Как да избера картина за подарък?

Четки и Палитри 53

Или как да подариш картина, да адресираш изкуството и да подчертаеш индивидуалността чрез живопис?

Изборът на картина за подарък е нещо специфично, лично и индивидуално, въпреки че на пръв поглед е подчинено на „правилата“ за избор на подарък по принцип. Като изключим общите характеристики на избора, а именно – съобразяването със стила на човека, за когото е адресиран дара (имидж, предпочитания, ежедневие, дори степен на активност), подборът на произведението на изкуството има някои особености.

Да подариш картина означава да адресираш изкуството или да подчертаеш индивидуалността чрез живопис и затова осъществяването на този акт трябва да се съобрази с виталността на човека отсреща, а не с интериора или любимите жанрове и цветове.

  • Изкуството е начин на мислене, отделна емоционалност, различна степен на вдъхновяване и, най-вече – начин на живот. Изкуството не може да бъде опаковано, рамкирано и закачено на стената, въпреки че произведението на изкуството – може.
  • Подчертаването на индивидуалността чрез живопис означава, че подарената картина трябва да изпълва и допълва пространството, а не да краси интериора.
  • Картината като подарък, особено когато става въпрос за маслена живопис, трябва да мое да бъде поставена навсякъде и да „говори“ на емоционално ниво. Да създава уют на човека, на когото е подарена и да разкрива частица от света му на неговите гости.

Как се избира картина за подарък – накратко?

За... - маслена картина по поръчка, сюрреализъм
За… – продадена

Картина за подарък се избира, когато успеем да разпознаем в нея духовността на човека, за когото е предназначена.

Ако не го познаваме добре, обаче, най-добрата стратегия е да се заложи на посланието – какво изразява картината, дали сюжета е тематичен с повода, дали цветовете излъчват нещо, свързано с човека и неговия празник?

И, все пак, ако търсим картина за интериора?

Ако, все пак, сме решили да търсим за подарък картина за интериора трябва да се съобразим с общата стилистика на дома, но не с конкретните детайли (като обзавеждане, цветове, материи). Защото елементите в стаята могат да бъдат променени, картината може да се закачи в друга стая, дори жилището може да бъде сменено след време. Но живописта ще остане такава, каквато е и за да може да пасне във всеки случай, трябва да отговаря за усета за стил на собственика й. Този усет няма да се промени, поне не коренно.

Подарък живопис с благотворителна цел

В заключение, картината мое не просто да украсява дома, но и да прави света по-цветен. Тази цветност се постига не само върху платното или в интериора, но и с идеята, която влагаме в подаръка. Това е онлайн благотворителната изложба в галерия Fineluart: Отвори очи с живопис – в подкрепа на Очи на четири лапи

Изберете картина за подарък >>

Споделете: