Интервю на Любомира Попова за MallForArts.Com

Пластове от монолит – изложба живопис

Когато творческият акт се превръща в катарзис

Интервю за MallForArts.Com: Любомира Попова Fineluart – Само ако художникът е способен да погледне отвъд негативния заряд, наслояван от ежедневието и да подчини негативните мисли така, че да му служат, вместо да го разяждат отвътре – само тогава творческият акт се превръща в катарзис.

– 2013 г.

 

Как се казваш?

Любомира Попова Fineluart (Lyubomira Popova).

Откъде си?

София, България.

Разкажи накратко за себе си

Аз съм живописец по рождение, художник по призвание и артист по душа.
Аз съм съвременна българска художничка, родена през 1983 г.
Завърших Педагогика на изобразителното изкуство в СУ Св. Климент Охридски (със специализация Живопис) и Магистърска програма Виртуална култура към Философски факултет на СУ Св. Климент Охридски.
Освен с живопис и маслени картини, се занимавам с графичен и уеб дизайн, пиша поезия, интересувам се от философия.

Имаш ли творчески псевдоним – какъв е той?

Fineluart

Кога започна да се занимаваш с живопис и какво усещане ти носи рисуването?

Рисувам още отпреди да се помня. Рисуването (и по-конкретно живописта и маслената живопис) е част от мен, бих била непълноценна без него не само като съвременен български художник, но и като личност.

Кои са твоите любими обекти/субекти в модерното изкуство?

Рисувам различни неща (основно маслена живопис), според идеите, които имам в различните моменти и етапи от живота си. Рядко използвам едни и същи обекти, за да изразя различни емоции.
Единствено контрабасът е образ, който често се появява в картините и живописта ми. Вднъхновява ме не само заради звученето си, но и заради способността му да участва в различни музикални стилове, без това да отнема от индивидуалността му, заради начина, по който музиканта свири на него – илюзията за близост, за всеотдайност, за еротика…

Може ли да ни разкажеш нещо повече за своята техника на рисуване?

Обичам маслената живопис, заради свободата на изразяване, която дава самия материал – различните начини на полагане на боята създават и различно звучене на картините.
Стилът, в който творя е сюрреализъм и по-конкретно – сюрреалистична маслена живопис. Обичам абстрактните композиции, в които цвета е носител на емоцията. Използвам фантазни или стилизирани образи, за да внушавам идеи в картините си. Понякога загатвам обекти, които носят символика, свързана с идеята в творбата.

С какви материали работиш?

Destination darkness, маслена живопис - сюрреализъм
Destination darkness – 420 лв.

Основно работя с маслени бои върху платно, фазер или зебло. Различните повърхности дават различни възможности на художника да изрази себе си в картините си, особено в модерното изкуство.

Рисуваш ли картини по поръчка?

Рисувам картини по поръчка, но само, ако поръчката съвпада с моя стил и нагласи. За мен изкуството е не просто призвание, но и отдушник, извор на вдъхновение и не бих искала да го превръщам в занаят.

Освен визуалния ефект влагаш ли смисъл и в самия материал, който използваш?

Обичам маслената боя, защото стои по-тежко върху картините от другите материали, защото чрез нея много по-осезаемо мога да усетя съпротивлението на материала…
Маслената боя има възможност да бъде полагана върху платното по различни начини и съхне по-бавно, което позволява повече вариации при смесването на цветовете в картините, в живописта и в изкуството ми.

Каква е ролята на вдъхновението в твоите картини?

Вдъхновението е неизменно в мен и около мен. Както казва Сезан: Всяка гледка предизвиква в мен размисли от пластическо естество.
Вдъхновението е това, което придава душа на живописта. Има картини, които не могат да се родят без вдъхновениетода ме подтикне да създам именно тях. Има творби, чиято идея се появява спонтанно и такива, които изискват задълбочено обмисляне и проучване.
А има и моменти, в които започвам да рисувам картини само и единствено под порива на вдъхновението, без конкретна идея или визия за живописта, която ще създам – в такива моменти картината се ражда в движение и носи в себе си заряда на подсъзнателните пориви.

Какво е за теб един натюрморт /пейзаж/?

Предпочитам картини, които говорят. Ако пейзажа/ натюрморта е наситен със символика, би било удоволствие за мен да го съзерцавам. Но ако е създаден с цел единствено да пресъздава природата, за мен той изглежда по-скоро статичен.

Обичаш ли да рисуваш човешки лица и фигури и защо?

Понякога загатвам жестове или мимики единствено с цел да пресъздам някаква конкретна емоция в картините, но като цяло живопста ми е по-абстрактна.

Трудно ли се прави изкуство?

Изкуството е трудоемък процес, но когато идва от сърцето, когато правиш изкуство заради удоволствието от творческия акт, тогава удовлетворението е толкова голямо, че трудът, който си положил ти се струва сладък.

Вярно ли е, че самотата е много важна за твореца, за вдъхновението му?

Гняв - маслена живопис сюрреализъм
Гняв – 580 лв.

Важна е не самотата на твореца, а умението да останеш сам със себе си, да се вслушаш в подсъзнателните си стремежи, емоции, страхове, надежди. Важно е да не бягаш от тъгата вътре в теб, а да съумееш да я превърнеш в енергия, в извор на вдъхновение…
Само ако художникът е способен да погледне отвъд негативния заряд, наслояван от ежедневието и да подчини негативните мисли така, че да му служат, вместо да го разяждат отвътре – само тогава творческият акт се превръща в катарзис.

Кои са твоите любими стилове в живописта?

Любимите ми стилове в модерната живопис са сюрреализъм, абстракционизъм, кубизъм, импресионизъм…

Имаш ли любими художници?

Салвадор Дали.
Също така и Микеланджело, Рембранд, Каспар Давид Фридрих, Бернини, Михаил Ларионов, Казимир Малевич и др.

Имаш ли чувството, че класическите изразни средства в изобразителното изкуство се изчерпват?

Не. Смятам, че има промяна в начина, по който се използват. Промяната е естественото състояни на света, в който живеем, а нуждата да се развиваш, желанието за усъвършенстване, жаждата за откривателство и експерименти са характерни стремежи за натурата на автора.

Как би искал да бъдат възприемани твоите творби?

Най-важно за мен е творбите ми да пробуждат теми за размисъл. Да разкрият пред зрителя емоции, които той да пречупи през собствения си светоглед.

Имаш ли периоди в рисуването, нещо като Син период?

Всеки творец преминава през различни етапи в своето творчество, но не винаги те са толкова силно изразени и продължителни, че да им бъде дадено име. При мен няма етап, който да е с толкова силно изразени характеристики, за да бъде подведен под общ знаменател.

Какви други изкуства харесваш освен изобразителното изкуство?

Няма изкуство, което да не харесвам или от което да не се интересувам, но най-близо до моята емоционалност е поезията (аз самата пиша стихове понякога).

Важно ли е за твореца да срещне произведението си с хората?

Това зависи от самия творец. Според мен е важно, не само заради вродената ни нужда от споделяне, оценка или признание, но и защото всяка различна гледна точка обогатява нашите представи и възгледи, дава ни повод за размисъл, спомага за по-обективна самооценка.

Какво ти дава контактът с „консуматорите“ на твоето изкуство?

Пеперуда - рисунка смесена техника от Любомира Попова Fineluart
Пеперуда – продадена

Дава ми една по-широка представа не само за моето творчество, но и за изкуството по принцип. Понякога хората виждат живопста ми форми или идеи, които не съм влагала в тях, но диалога, който пораждат придава на творбата съвсем различна дълбочина.

Изпитваш ли ревност, когато знаеш, че твое произведение се продава и повече няма да го видиш?

Не. При продажбата на моя картина, по-скоро се радвам на признанието, което съм получила.

При какви хора отиват твои произведения?

Не бих могла да обобщя някакъв конкретен тип хора. Минала съм през различни творчески етапи, за да открия своя собствен уникален стил, работила съм и по различни проекти, експериментирала съм с материали и техники, което предполага различни картини, а оттам и хора с различни предпочитания, с различно отношение към изкуството.

Обичаш ли времето си или има епоха, за която мечтаеш?

Винаги живея тук и сега. Изпитвам удоволствие, както от удобствата, така и от предизвикателствата на съвременността. Понякога си представям какво би било (и каква бих била), ако живеех в друга епоха и ми изглежда интересно, ако можех да го постигна за малко, но никога не съм изпитвала желание да заменя живота си с друг.

За кого са предназначени картините, които представяш тук?

Картините са предназначени за всеки, който успее да открие в тях част от света, такъв какъвто го вижда или какъвто го желае…
За всеки, който успее да види в тях въпросите, които си задава понякога, когато остане насаме със себе си…
За всеки, който открие в тях естетиката, която търси…

Какви са бъдещите ти планове?

В момента готвя самостоятелна изложба-живопис по проект, свързан с преходността и отношението ни към нея.

Какво е за теб изкуството?

Изкуството е моя живот, а живописта – това съм самата аз. Аз не съм просто съвременен художник или български художник – аз съм живописец – сюрреалист.

Работила си като?

Работила съм като художник в областта на рекламата, като графичен дизайнер, като уеб дизайнер.

Какво ти даде тази работа?

Имах възможността да видя контраста между занаята и службата, между създаването на ръка и работата с компютър. Имам и възможността да се запозная с принципите на графичния дизайн като изкуство.
Разбира се, като всеки творец, аз не мога да се захвана с нещо без да го погледна от творчески ъгъл, но успях да се науча да предизвиквам творческия си импулс да ми служи винаги, когато ми потрябва – при поръчка, при по-рутинни задачи, при строго определени изисквания…

Кога сядаш да рисуваш? При силна емоция или при душевна хармония?

Рисувам и създавам живопис при вътрешно напрежение. Едно особено чувство, което не ми дава мира, което ме кара да виждам всяко нещо около себе си като сюрреалистичен образ и което може да бъде потушено единствено чрез живописта.

 

Би ли довършила следните изречения:

 

Любовта за мен е…

Да се раздаваш докрай и безкористно в името на този, когото обичаш.

Вярата за мен е…

Опит за обяснение на неща, за чието разбиране нямаме достатъчно факти. А вярата в себе си е извор на сила, вътрешна увереност и хармония със света.

Най-красивата картина е…

Тази, която ще нарисувам утре.

Вдъхновение за мен е…

Когато дадена идея ме е завладяла дотолкова, че да я виждам във всяко нещо около себе си – във всеки детайл, звук, мирис, дори.

Обичам да…

Съзерцавам…

Мразя да…

Се занимавам с хора, които са изпразнени от съдържание.

Мечтая за…

Издихание - маслена живопис
Издихание – 170 лв.

Живот, посветен на духовните, интелектуални и философски занимания, в който битовизма да е сведен до минимум.

Моля се…

Не се моля. За мен живота може да бъде сведен до 3 основни понятия: Въможности, Избор, Последици. Всичко останало зависи от нас самите, от нашите предразсъдъци, от нашето отношение към нещата, които ни се случват и отношението към живота по принцип.

Как минава един твой ден?

Работя, разхождам кучето си, излизам с приятели или прекарвам една спокойна вечер вкъщи.
Обичам да творя през нощта, когато съм сама и когато градът е затихнал. А след една пълноценна творческа нощ обичам да посрещам изгрева с чаша кафе.

Какво обичаш да правиш в свободното си време?

Да чета, да съм сред природата, да съм с приятели.

Как се виждаш след десет години?

Малко по-мъдра, малко по-луда, доста по-заета и много по-щастлива.

Какво си пожелаваш?

Повече възможности и по-широки хоризонти.

Какво ти предстои в близко бъдеще?

Изложба, нов дом…

Имаш ли собствен сайт и кой е той?

www.fineluart.com

Имаш ли реализирани продажби и ако да какъв е приблизителният им брой?

Около 15.

Имаш ли реализирани изложби и ако да колко са на брой?

1 самостоятелна изложба живопис и 3 общи изложби, в които съм участвала с живопис или графика.

MallForArts.Com е онлайн магазин за картини и изкуство – живопис, дигитално изкуство, фотография, принтове, декорация.
Споделете: