Абсолютна относителност – концептуален арт проект

Абсолютна относителност - арт инсталация

Абсолютна относителност – арт проект от две части – Относителност на абсолюта и Пресечна точка

Абсолютна относителност е общото название на концептуален арт проект от Любомира Попова Fineluart, състоящ се от две части – Относителност на абсолюта и Пресечна точка. Изходната точка на проекта е прабългарската култура, а произведението на изкуството, с което той завършва е арт-инсталация (диптих).

Инсталацията представлява композиция от две части с основен градивен елемент – спиралата. Част от спиралите се извисяват (Абсолютна относителност), а останалите са устремени нагоре (Пресечна точка). Композирана по този начин, творбата символизира връзката между човешкото и онова, което е отвъд обозримото. Самата спирала символизира развитието на човека и личността като път нагоре с известна повторяемост.

Основната концепция може да бъде синтезирана в твърдението, че ценностите, религиите, устройството на света, тълкуванията на екзистенциалните въпроси не са универсални понятия, а вярата е нещо лично, което не може да бъде обхванато нито от догмите на религията, нито от принципите на атеизма.

Преходът, който изследва проекта (от своята изходна точка до своя край в лицето на концепцията) поставя на една плоскост изследвания народ такъв какъвто е бил, какъвто е сега и каквито са личностите в него, дори извадени от контекста на своята епоха. Паралелно с това поставя на една плоскост разликата между различните учения (религиозни, научни и лични) и факта, че принципите им са еднакви, както и механизмите, чрез които действат върху личността, народа и епохата.

Любомира Попова Fineluart
2005 г.

 

Прочетете пълния текст на Абсолютна относителност (концептуален арт проект от Любомира Попова Fineluart) >>
Запознайте се с концепцията на Пресечна точка >>
Разгледайте Абсолютна относителност (арт-инсталация – диптих) >>

Споделете: