Абсолютна относителност – арт инсталация

Абсолютна относителност - арт инсталация

Арт инсталация – диптих от Любомира Попова Fineluart към концептуалните проекти Относителност на абсолюта и Пресечна точка

  • Размери: 60/ 200 см
  • Техника: инсталация
  • Създадена: 2005 г.


Абсолютна относителност е арт инсталация – диптих от Любомира Попова Fineluart, обединяваща в себе си две инсталации, които са част от концептуалните проекти Относителност на абсолюта и Пресечна точка.

Арт инсталациите са вид произведения на изкуството, които се причисляват към неконвенционалните форми на изкуството, водещи началото си от началото на 20 век. На пръв поглед, те могат да бъдат оприличени на абстрактни скулптури, направени от всякакви материали и съчетания, но всъщност са много повече от това. Свободата на твореца именно като творец се разкрива в концептуалното изкуство, тъй като при него отпадат ограниченията за материали и форми и овторите могат да разкрият себе си и идеите си, както ги чувстват и виждат.

Концепция на артистична инсталация Абсолютна относителност

Концепцията на артистична инсталация Абсолютна относителност е съсредоточена върху начините, по които индивида осмисля съществуването по пътя на развитието си като личност.

Основният градивен елемент е спиралата, която е символ на времето и непрекъснатото движение, характерно за съществуването в същността му. В долната част на произведението на концептуалното изкуство спиралите са разположени върху плоскост, за да се очертае времевият момент взет за начало (и въпреки това, едната спирала идва изпод въпросната плоскост като символ на факта, че този момент е условен, установен само от наблюдателя и че времето не започва то него). В горната част на арт инсталацията спиралата се извисява достатъчно, за да внуши размиването в пространството, олицетворяващо възхода към бъдещето, което ни е неизвестно.

Проект Абсолютна относителност е условно разделен на две части, като едноименната инсталация е диптих от две творби, които могат да са и самостоятелни. В долната част на композицията е арт инсталация Пресечна точка, а в горната – Относителност на абсолюта.

В артистичният концептуален проект Пресечна точка, завършен визуално чрез арт инсталация, се разглежда миналото като опора за духовното развитие, докато във втората му част Относителност на абсолюта се изследват човешките нужди и стремежи като изходна точка за формирането на вярата, убежденията и индивидуалните представи за устройството на света, според които всеки гради битието и характера си.

Споделете:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *