Живопис, творчество, изобразително изкуство – 3 години по-късно

Четки и Палитри 14

За живописта и творческия акт като призвание, професия и лично пространство – опит за равносметка

Преди 3 години дадох интервю за MallForArts – онлайн магазин за живопис и визуални изкуства, в което споделям за себе си като личност и творец, а и за гледната си точка относно живописта, творчеството и изобразителното изкуство.

Сега отговарям пред себе си на същите въпроси като опит за равносметка по отношение на живописта и творческия акт като призвание, професия и лично пространство. Премахнала съм въпросите, засягащи биографията ми и съм оставила единствено тези, засягащи изкуството и мен като художник и живописец-сюрреалист.

 

Кога започна да се занимаваш с живопис и какво усещане ти носи рисуването?

 

Пластове от монолит – изложба живопис
Пластове от монолит – изложба живопис

Живописта е нещо, което нося в себе си още от преди да се помня. Това за мен е първо начин на мислене и начин на възприемане на действителността и чак след това – начин на изразяване чрез цвят и изкуство. Самият акт на рисуване и живописване за мен е освобождаване на енергия и поддаване на страстта на вдъхновението, което ме обзема понякога.

Може ли да ни разкажеш нещо повече за своята техника на рисуване и създаване на живопис?

Основно създавам маслена живопис. Най-често с четка, но също така и с шпакла или в комбинация от различни техники за полагане на боята. В повечето случаи използвам по-пастьозни мазки в картините си, но не е задължително. Всичко зависи от конкретната идея, по какъв начин искам да я пресъздам и от конкретния контекст на творческия акт.

С какви материали работиш в областта на живописта и изобразителното изкуство?

В областта на живописта работя с маслени бои, а по отношение на изобразителното изкуство – молив, графика, акварел.

Рисуваш ли картини по поръчка?

Рисувам картини по поръчка единствено ако идеята и стила се вписват в моята лична стилистика на творец, художник и живописец. За себе си съм решила да не правя компромиса да създавам картини единствено с комерсиална цел. За мен творческия акт като призвание е по-важен от продажбата на всяка цена.

Каква е ролята на вдъхновението в твоите картини?

Ролята на вдъхновението в моите картини е огромно, тъй като за мен изкуството е форма на освобождаване на вътрешна енергия и емоционални тревоги. В този смисъл на думата – започвам да творя, когато съм под влияние на порива на вдъхновението – тогава се получават най-искрените картини и най-въздействащата живопис. Разбира се, понякога проектите, върху които работя, ми позволяват да ги реализирам не толкова емоционално и първично. Факторите са много и най-различни.

Кубизъм - маслена живопис
Кубизъм – 380 лв.

Трудно ли се прави изкуство и живопис?

Не е трудно. Усвояването на различни техники, умения и знания както и постоянството да се упражняваш достатъчно, за да ставаш все по-добър изискват много труд и пълно себеотдаване. Но това не ги прави трудни, когато си се отдал с желание и позволиш на всичко това да те вдъхновява за още.

Вярно ли е, че самотата е много важна за твореца, за вдъхновението му като живописец-сюрреалист?

Не бих казала, че значението на самотата за вдъхновението на един живописец-сюрреалист е от основополагащо значение. Художниците също са личности, всеки със своя характер и темперамент. Някои от тях са по-съзерцателни натури, други са по-есктровертни. Разбира се, тези неща личат в творчеството им, но не са предпоставки за създаването на такова или за неговата дълбочина.

Кои са твоите любими стилове в живописта?

Сюрреализмът за мен е най-вдъхновяващият стил в живописта, заради пълната свобода на изразяване и игра с формите, цветовете и пространствата.

Имаш ли чувството, че класическите изразни средства в изобразителното изкуство се изчерпват?

Не мисля, че класическите изразни средства в изобразителното изкуство се изчерпват. По-скоро са подлагани на преоценка от всяко следващо поколение, а и от всеки художник по отношение на собствената стилистика и нужда от себеизразяване. Това е нормален процес – понякога е свързан с отказа от тях, друг път – със следването му, а най-често – с пречупването му през призмата на личното светоусещане.

Как би искала да бъдат възприемани твоите картини?

Силуети 1 - живопис с акварел
Силуети 1 – 60 лв.

Бих искала моите картини да бъдат възприемани спрямо личната емоционалност на зрителя. Живописта е достатъчно богата по отношение на емоционална наситеност и мисля, че е по-добре публиката да им се отдаде, вместо да се пита Какво е искал да каже авторът.

Важно ли е за художника да срещне произведението си с хората?

Важно е по няколко причини. Това е един вид оценка и „сверяване на часовника“. Също така, е начин художникът да види други гледни точки, обогатявайки света на своите произведения. Чувството да чуеш отзиви за картините си е винаги наситено с положителни емоции. Дори и критиката е нещо полезно.

Какво ти дава контакта с „консуматорите“ на твоята живопис?

Дава ми една много по-богата гледна точка за живописта, идеите и света.

Какво са за теб изкуството и живописта?

За мен изкуството и живописта са начин на живот. Като живописец-сюрреалист аз не просто създавам картини, аз обитавам една действителност, наситена с цветове и вдъхновение.

 

Любомира Попова Fineluart, живописец-сюрреалист
09.05.2015 г.

Вижте интервюто за MallForArts от 2013 година >>

Споделете: