Как да избера подходяща рамка за картина?

Четки и Палитри 38

Какво е взаимодействието между рамката и картината, какво значение имат стъклото и паспарту-то и кога се използват?

 

Рамката за картина не е просто дървен профил, който придържа произведението на изкуството и улеснява закачането му на стената в хола. Рамката става съществена част от визията на творбата и подсилва ефекта на внушението на образите и цветовете. Паспарту-то и стъклото – също. От значение са материала на рамката и релефът й, ако има такъв.

Разбира се, има значение и начинът, по който е подбирана самата творба – дали става въпрос за живопис или графика, които да носят емоционална наслада или като декоративен елемент допълващ интериора. Важно е и кой рамкира картината – художникът, който я гледа като самостойно стояща творба, независимо от заобикалящата я среда или купувачът, който е предвидил къде ще бъде закачена.

Избор на рамка за картина в зависимост от техниката

Изборът на рамка за картина зависи на първо място от техниката на творбата:

Силуети 1 - стенопис с латекс
Силуети 1 – стенопис с латекс
  • Ако става въпрос за живопис с маслени бои, то тогава се поставя само рамка.
  • За акварел, темпера или графика се избира рамка с паспарту и стъкло, за предпочитане антирефлексно, за да не пречат отраженията на разглеждането на картината.
  • За картина с акрилни бои изборът на рамка за картина е един от горните варианти в зависимост от това дали е рисувано на платно или картон и по какъв начин е полагана боята.

Избор на визията на рамката за картината

Изборът на визията на рамката за картината или казано с други думи – какъв ще е профилът, от който е направена тя. Има огромна разлика между различните релефи, цветове и материали – всеки от тях въздейства различно, а това се отразява както на възприемането на конкретната творба, така и на нейното позициониране в интериора (ако това е важно при избора на картината).

Вариантите са най-различни, но основните насоки, които би било добре да се следват са:

  • Големи рамки с много декоративни елементи и гравюри по себе си отиват на пищни творби от стилове като барок или на живопис с по-релефна структура.
  • Тънки метални рамки отиват най-вече на модернистични и абстрактни картини.
  • Тънки дървени рамки се поставят на съвременната живопис, при която акцент са съчетанията от цветове и форми.
  • Цветни рамки се слагат, когато цветът им ще допълни живописното звучене или, за да контрастира с композицията.
  • Паспарту-то не трябва да се набива на очи – неговата цел е да създаде пространство между произведението на изкуството и рамката.

В заключение – рамките за картини могат да обрамчат творбата, да я затворят, да й помогнат да стане част от околното пространство или да се слеят с нея, ставайки пълноценна част от визията й. Изборът на рамка за картина, която да е подходяща, се осъществява спрямо вида, стила и предназначението на картината и зависи от конкретните предпочитания. И все пак, ако се следват основните стилистични изисквания, шансът за едно пълноценно излъчване на произведението на изкуството се увеличава, а оттам и емоционалното преживяване при съзерцанието му, независимо дали става въпрос за живопис, графика или рисунка.

Споделете: