Как да рисувам картини в топлата гама?

Четки и Палитри 48

Как да създавам живопис и живописна хармония, използвайки топли цветове и нюанси?

Отговорът на този въпрос е прост – живопис и картини в топлата гама се рисуват, когато художникът включи в палитрата си само топли цветове и нюанси.

Кора от дърво - етап 1
Кора от дърво – поръчка

Тогава какви са способите да се създаде живописна хармония чрез използването на топли цветове? Какво би разбунило фантазията на художника, за да го провокира да създава изкуство именно в тази гама? Какво символизират тези цветове и на каква експресия са носители? Как се възприема една такава творба от автора, критиката и публиката?

Какво изразяват топлите цветове и как присъстват в живота и живописните художествени произведения нюансите на червеното, жълтото и оранжевото?

  • Жълто – символизира светлината, движението, енергията, оптимизма, но и лудостта, дори смъртта. Това е цветът на слънцето, звездите, златото, русите коси, житата… Той свети, гори и възбужда сетивата.
  • Червено – цветът на мощта, устрема, енергията, решителността и вътрешния плам. Символизира триумфа и еротиката; агресията и любовта; изгрева и залеза; здравето, но и кръвта.
  • Оранжево – цвят на енергичността, радостта и импулсивността. Това е цветът на огъня, изгрева, есента.

Създаване на живописна хармония и живопис в топлата гама

Издихание - маслена живопис
Издихание – 170 лв.

Живописта е изобразително изкуство, при което обем и светлосянка се създават чрез взаимоотношенията между топлите и студените цветове. Но произведения, чиито образи са нарисувани чрез степенуване на стойностите на цвета от светло към тъмно, не губят своята художествена стойност.

  • От студено към топло – такава хармония, когато става въпрос за живопис в топлата гама, се прави чрез използване на студени нюанси на самите топли цветове, както и чрез влагане на по-студени рефлекси в нарисуваните обекти. Така не се нарушава цялостното излъчване на картината в топли цветове, но се постига звучене според принципите на живописното изящно изкуство. Ако въпросните студени нюанси и рефлекси са положени от художника в тъмната страна на образите, се създава впечатление за дневна слънчева светлина. И обратното – ако са в светлата част, зрителят получава усещане за изкуствена светлина или мъгла.
  • От тъмно към светло – при този похват се залага на използване на светли и тъмни стойности на червеното, жълтото и оранжевото.

Главното при рисуването на картини в топлата гама е да се заложи в творбата цялостно излъчване за топлота. Решение на твореца е какъв метод ще използва и кои тоналности ще са водещи за конкретната картина.

 

Споделете: