Как да рисувам картини в студената гама?

Четки и Палитри 45

Как да създавам живопис и живописна хармония, използвайки студени цветове и нюанси?

Да, отговорът е – живопис и картини в студената гама се рисуват чрез използване на студени цветове и нюанси.

Но какви са начините да се постигне живописна хармония само със студена палитра? Кое би вдъхновило художника да използва тази гама? Какво изразяват тези цветове и как би „говорила“ на зрителя една картина в студената гама?

Значение на студените цветове и присъствие в живописта и действителността на синьо-зелените нюанси

  • Синьо – това е цветът на далечините, хоризонтите, вглъбяването, копнежите, печала и съзерцанието. Синьото е цветът на водата и небето – изразява дълбочина и извисяване.
  • Зелено – зелените нюанси носят спокойствие, равновесие и уравновесеност. Те са цветовете на земята, гората, полята.
  • Виолетово (лилаво) – изразява независимостта, великолепието, аристократизма и властта. В природата присъства в залезите, нощта и пролетните пейзажи.

Създаване на живописна хармония и живопис в студената гама

Общество - маслена картина от Fineluart
Общество – продадена

Една от основните характеристики на живописта е създаването на обем и светлосянка на базата на съчетание между топли и студени цветове, въпреки, че картините не губят от стойността си, когато са направени на принципа светло-тъмно.

  • От студено към топло – живописната хармония, когато става дума за живопис в студената гама, може да бъде постигната чрез използване на по-топли и по-студени нюанси на самите студени цветове. Могат да бъдат вложени рефлекси в образите (или в цветните петна), които да са топли без това да нарушава цялостното студено звучене на художественото произведение. Ако топлите петна са сложени в светлата страна на картината, ще се създаде илюзията за слънчева светлина. Ако светлината е по-студена от сянката, тогава обликът на творбата напомня за изкуствено осветление или за облачно време.
  • От тъмно към светло – ако се използва този похват при създаването на картини в студената гама, то тогава съвсем спокойно могат да се заложи на построяването на обем и светлосянка чрез тъмни и студени полутонове на синьото, зеленото и виолетовото.

Най-важното при създаването на картини в студената гама е да се постигне цялостно звучене на произведението за студенина на цветовете. Решение на художника е какъв похват ще използва и кои нюанси ще са водещи.

 

Споделете: