Какво е живопис с маслени бои? | галерия Fineluart

Какво е живопис с маслени бои?

Четки и Палитри 12

Как се рисуват картини с маслени бои и какви техники има за живопис с масло?

Когато си зададем въпроса Какво е живопис с маслени бои? обикновено си представяме класически произведения на изкуството като барок, маслени картини в стил импресионизъм или сюрреализъм, творби на модерното визуално изкуство като абстракционизъм или кубизъм. Но, всъщност, как се рисуват картини с маслени бои? Какви техники има за създаване на живопис с масло?

Живописта с маслени бои не е трудна, даже напротив. Голямото майсторство в изкуството е пресъздаването на идеи, концепции и внушения, а не овладяването на техниките за рисуване на творбите на изкуството.

  • Най-голямото предимство на маслената техника за живописване е голямото разнообразие от начини на полагане на материала – гладко, плътно, фино или на мазки. Маслото може да е по-разредено или по-плътно.
  • Може да се рисува с четка, с шпакла, с пръсти или направо с тубите боя.
  • Живописта с маслени бои позволява нанасяне на голям брой слоеве един върху друг, което дава повече свобода на автора да рисува различните образи по различно време, включително и след като боята от първите етапи е засъхнала.
  • Покривни бои са, което означава, че единствено художникът може да реши дали да започне изграждането на маслената живопис от светло към тъмно или обратното. Светлите тонове могат да се нанесат върху тъмните, без вторите да прозират или да пречат.
  • Картини с маслени бои могат да се рисуват на голям брой повърхности – платно, фазер, дърво, коркови плоскости, зебло и т.н.

Техники за рисуване на живопис с маслени бои

Основните техники за рисуване на живопис с маслени бои са две – велатурна и пастьозна.

palitri-chetki-01

  • Велатурната техника за създаване на маслена живопис се характеризира с гладко нанесени слоеве, боята е по-разредена, тоновете са смесени по-плавно.
  • При пастьозната маслена живопис се използват по-плътни слоеве, боята се използва почти неразредена, понякога се нанася с шпакла или направо от тубата, друг път тоновете с смесват направо върху платното.

Двете техники могат да се използват и в една маслена картина, когато художникът е решил да създаде контрасти не само на базата на цветовете, но и на база на различни повърхности.

Понякога при създаването на живопис с маслени бои се използват и други материали като пясък, хартия, дърво и така нататък. Те могат или да подпомагат пресъздаването на различни фактури, или за създаване на колажи.

Единствено живописецът решава коя техника да използва за своята живопис с маслени бои в зависимост от ефектите, които иска да вплете в произведението си и какво внушение възнамерява да предаде на зрителя. Няма значение дали стилът е импресионизъм, сюрреализъм, абстракционизъм, кубизъм или друг – важното е авторът да е искрен в идеите си и тяхното пресъздаване. Тогава картината „говори“, а зрителят се усеща емоционално свързан с конкретната живопис с масло.

 

Още по темата в статията Как да рисувам с маслени бои?

Yandex.Metrica