Как се рисува портрет на птица?

Четки и Палитри 39

Кога вдъхновението се трансформира в идея и кога маслената живопис се превръща в изкуство?

Как се рисува портрет на птица? не е ръководство за създаване на рисунка на птица или картина с птичи полет. Това е текст за вдъхновението, неговата поява, начините фантазията да се трансформира в идея и способността на художника да разбере кога маслената живопис се превръща в изкуство.

Не трябва да се прибързва, но не трябва и да се преекспонира – нито с образа, нито с техниката, нито със степента на разработване. Именно в баланса е разковничето на този тип въпроси и един творец трябва да осъзнава това. В началото по интуиция, защото притежава капка талант по рождение, но впоследствие и като степен на познания, трупани с опита и разкриващи професионализъм. Да – един художник може да бъде професионалист в това, което прави – а именно създаването на рисунки, картини, маслена живопис, шедьоври, изкуство.

Талантът, фантазията, геният, интелектът, вдъхновението, въображението са понятия, които артистът носи в себе си. Но всяко от тях изисква развитие, индивидуална грижа, внимание и, разбира се – себеотдаване. Съчетанието на всичко изброено прави от автора – художник, от цветната картина – живопис и от произведението – изкуство.

Какво общо имат портрета на птицата, вдъхновението, таланта, живописта и изкуството?

Когато крайният резултат е шедьовър (т.е. напълно завършена творба, от която не можем да отнемем и към която не можем да прибавим нищо, без да я развалим) – вече можем да говорим за съвършенство и тогава гореизброените понятия са само думи, бледнеещи пред силата на въздействието на въпросното произведение на изкуството.

Във всички останали случаи (включително и не само в процеса на обучение на художника) тези понятия трябва да бъдат овладявани, а между тях да се постигне симбиоза, която скрепена с добра идея и емоционална искреност, да се превърне в шедьовър.

Полет - живопис, картина с маслени бои
Полет – продадена
  • Портретът на птицата олицетворява творческия акт, насочен към една изключително крехка действителност, каквато е природата на полета и песента.
  • Свободолюбивостта на птицата може да се сравни единствено с тази на вдъхновението, което може да ни споходи с цялата си мощ в най-неочаквания момент или да не се появява дълго време, независимо от нашите усилия.
  • Талантът не е способността на художника да рисува картини (защото това се учи), а способността му да мисли творчески, да вижда живопис, да чувства вдъхновението, да разкрива идеите в света около себе си. Да осъзнава света като изкуство, а произведенията си като начин на изразяване.
  • Живописта и маслената живопис са средата, в която художникът и вдъхновението въплъщават своя танц, като всеки нюанс разказва истории, всяка линия чертае хоризонти и всяка мазка разкрива трептенията на пулсиращото сърце.
  • Изкуството е начин на живот. Начин на мислене, а не действие. Процес, а не състояние. Мисловна дейност, а не произведение.

Как се рисува портрет на птица? е разказ за вдъхновението въплътено в маслената живопис на художник, чиято свобода е шедьовър и чието изкуство – живот.

 

Текстът е вдъхновен от стихотворението на Жак Превер „Да нарисуваш птица“:

Да нарисуваш птица

На Елза Енрике

Вземи бои и четка
и първо нарисувай клетка
после с размах-два
добави отворена врата.
Нарисувай след това
нещо за красота
после нещо обикновено,
нещо хубаво
и нещо потребно
за птичето.
Намери дърво
и окачи на него твоето платно,
в градината
или в гората
скрий се зад това дърво,
не говори
и дори не се движи…
Понякога птичето бързо пристига,
но понякога много време не стига
за да се реши
да долети.
Не се обезсърчавай –
чакай,
чакай, ако трябва с години.
Всъщност твоето търпение
не е от никакво значение
за красотата на това творение.
Когато птичето долети,
ако изобщо прецени,
запази дълбока тишина,
и го чакай да намери своята врата.
Когато птичето мине през нея,
ти лекичко се протегни
и я затвори.
После
изтрий внимателно
клетката от твоето платно
без да докосваш на птичето
нито едно перо.
После нарисувай дървото
като най-красивото клонче
избери за своето птиче.
Нарисувай също зелени листа,
добави на вятъра свежестта,
на слънцето нежната топлина
и шумът на насекомите в лятната суха трева.
И после чакай птичето да реши да запее.
Ако птичето не иска да пее
това не е на добре,
защото значи, че рисуваш зле.
Но, ако птичето все пак се реши
и те удостои
със своята песен,
това е повече от добре
и означава, че ще ти даде,
едно свое перце,
с което да напишеш
името си долу, в ъгъла, под неговото краче.

Вижте Полет – маслена живопис от Любомира Попова Fineluart по стихотворението на Жак Превер „Да нарисуваш птица“.

Споделете: