Какви са техниките в живописта?

Четки и Палитри 33

Какви са техниките в художествените картини живопис и какво е характерно при използването им?

Най-общо казано, техниките в живописта са: маслена живопис, акварел, акрилна живопис, темперна живопис, енкаустика, велатура. В по-широк план, техники са и пастелната живопис, рисунката с цветни моливи, стенописите, гваш, колаж а от по-съвременните – графити, принтове и т.н.

За да бъде определено едно художествено произведение като живопис, то трябва да е подчинено на определени принципи, независимо от техниката и изразните средства, чрез които е създадено. Това означава, че формите, линиите, обемите, светлината, движението трябва да са доминирани от цвета и неговите нюанси и отенъци. Светлосянката също трябва да е изградена посредством цвят, а не на база разликата между светли и тъмни участъци. Тук са разгледани най-често използваните изразни средства за създаване на живопис.

Техники в живописта според начина на нанасяне на боята

Техники в живописта според начина на нанасяне на боята са: велатурно и пастьозно рисуване. Разликата е, че при първия вид боята се нанася силно разредена като се наслагват прозрачни слоеве. При втората техника за създаване на живопис се полага голямо количество боя (понякога се използва направо паста от тубата без никакъв разредител) и картината придобива релефна структура.

Техники в живописта според използваните материали

Безумието на една мечта - маслена живопис от Fineluart
Безумието на една мечта – 820 лв.
  • Маслена живопис – характерни за нея са пастьозните мазки, плътната структура, възможността за пълна покривност и създаване на релеф върху картината. Освен всичко това, маслените бои не променят цвета си с времето, което спомага за запазване на дълбочината на оригиналната тоналност. Не на последно място – те са предпочитани заради трайността си в сравнение с останалите видове бои.
  • Акварел – акварелната техника изисква повече вода, което означава, че се работи повече цветни петна, отколкото с ясни контури. Това прави нанесената боя да изглежда по-ефирна, да се стича по-лесно, което придава още по-ефектен вид на художественото произведение.
  • Темперна живопис – тази техника позволява на художника да рисува както чрез способите на маслената техника, така и наподобявайки акварел. Разнообразните възможности за полагане на темперната боя и смесването на нюансите й я правят предпочитана от векове. Има широко приложение най-вече в стенописите и интериорните пана.
  • Акрилна живопис – акрилните бои са на водна основа, но са по-плътни от температа и в сравнение с нея се доближават повече до маслените бои. Те са и по-трайни, което ги прави по-предпочитани за създаване на живопис.
  • Енкаустика – тази живописна техника е изключително сложна, трудоемка и невъзможна за последващи корекции, така че не се използва от години, но е наистина ефектна и трайна. Основна съставка на боите е восък, който се нанася разтопен, придавайки един прозрачен повърхностен слой, който добавя светлина към изображението.
  • Пастелна живопис – пастелите могат да са сухи и маслени. За сухия пастел е характерно това, че чрез него могат да се създават както плавни преходи между полутоновете, така и резки очертания и щрихи. Масленият пастел е по-груба техника, създава по-„мрежеста“ фактура, по-експресивен рисунък, дава по-малка възможност за смесване на тоналности и щрих.

Техниките в живописта са толкова разнообразни и предлагат толкова широки възможности, защото през вековете творческият дух на живописеца го е карал да открива все повече и повече начини за себеизразяване, за удобство при работа, за богатство при полагане на цветовете и не на последно място – за увековечаване на творбата.

Споделете: