Сам – линогравюра, графика от Любомира Попова Fineluart

Сам - линогравюра, графика от Любомира Попова Fineluart

Сам – линогравюра, вдъхновена от едноименното стихотворение на Ленгстън Хюз

  • Картината е част от серия графики
  • Размери: 27/ 41 см
  • Техника: линогравюра
  • Създадена: 2004 г.
  • Без рамка
  • Цена: 60 лв.


Сам е линогравюра, вдъхновена от едноименното стихотворение на Ленгстън Хюз – това е графика от Любомира Попова Fineluart (съвременна художничка и сюрреалист). Произведението на американския поет е следното:

Сам
като вятър,
прошумял над прерията.

Сам
като чаша ром,
забравена на масата.

Линогравюрата пресъздава внушението, описано в стихотворението, без да е илюстративна. В нея са вплетени чувствата за самота и усамотеност, хоризонтите отвъд и житейските перспективи, тъгата и нуждата от съзерцание, статичността и безвремието, вечността и мигнвението.

Композиция в произведението на графичното изкуство Сам

Композицията в произведението на графичното изкуство Сам е, в същността си, симетрична, като двата образа – на човека и на чашата, разчупват пространството без да нарушават равновесието. Композиционният център е на преден план,където е изобразена чашата с ром. Тя е и най-разработената част на творбата, въпреки,че и при нея е запазено общото линеарно звучене. Като цяло, тази графика е разработена чрез линии, които напомнят щрихи, но липсата на засичане между тях оставят много въздух между отделните елементи.

Кеят е най-голямото черно „петно“ в тази линогравюра, като неговият устрем е нарушен от плътната линия на хоризонта, която, без да тежи, очертава границата между края и възможността за ново начало. Чашата отпред привлича погледа на зрителя, без да го разсейва от цялостното излъчване на това произведение на графичното изкуство.

Внушение на композицията между линии и форми в тази графика от Любомира Попова Fineluart

Тази графика от Любомира Попова Fineluart е отпечатана в черен цвят, за да се запази внушението на композицията между линии и форми, без да се дава възможност на цвета да внушава настроение. По този начин именно зрителят е оставен да почувства внушението на линогравюрата, вдъхновена от стихотворението на Ленгстън Хюз по начин, по който се вписва най-добре в собствените му мисли и емоции, независимо дали е запознат с поезията на американския поет и, в частност, с конкретния стих.

Споделете:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.