Сам – черно-бяла линогравюра

Сам - черно-бяла линогравюра

Сам – черно-бяла линогравюра по стихотворението на Ленгстън Хюз

  • Картината е част от серия графики
  • Размери: 27/ 41 см
  • Техника: черно-бяла линогравюра
  • Създадена: 2004 г.
  • Без рамка
  • Цена: 60 лв.


Сам е черно-бяла линогравюра от Любомира Попова Fineluart по стихотворението на Ленгстън Хюз, носещо същото заглавие. Творбата на американския поет, вдъхновила тази графика е следната:

Сам
като вятър,
прошумял над прерията.

Сам
като чаша ром,
забравена на масата.

Произведението на графичното изкуство Сам е вдъхновение по горния стих, а не негова пряка илюстрация. Вдъхновение, което навява чувствата за самота, тъга, вечност, мигновеност, статичност, безбрежие, безвремие.

Композиция в черно-бялата линогравюра Сам

Композицията в черно-бялата линогравюра Сам е асиметрична, въпреки усещането за симетрия, което се вижда на пръв поглед. Симетрията е изобразена посредством кея, който „отива“ в една убежна точка отвъд хоризонта. Асиметрията, от своя страна, идва от различието в щрихите и факта, че чашата и човешката фигура са нарисувани на различни планове (чашата е по-напред).

Композиционен център в тази черно-бяла графика е чашата на преден план, която е разработена с по-категорични и плътни линии. По-голяма е, отколкото би трябвало и е основен носител на концепцията, привличайки погледа на зрителя.

Основно изразно средство в творбата на графичното изкуство е линията, като дори щрихите (където ги има) могат да бъдат оприличени на линии. Щрихите са в различна посока и „вървят“ по формата на обектите, на не се засичат помежду си.

Кеят е най-голямото черно петно в картината, чийто устрем надалеч е нарушен, но не и прекъснат от хоризонта.

Внушение на черно-бялата линогравюра Сам

Внушението на черно-бялата линогравюра Сам се предава от художника на зрителя единствено посредством форми, линии и обеми. Цвят няма, за да се избегне „насочването“ на публиката към определена от цвета символика. Така на зрителя е дадена възможността да възприеме според собствените си емоции и нагласи вдъхновението породено от картината на от Любомира Попова Fineluart, която е вдъхновена от стиха на Ленгстън Хюз.

Споделете:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *