Сам – черно-бяла графика

Сам - черно-бяла графика

Сам – черно-бяла графика върху линолеум по стихотворението на Ленгстън Хюз

  • Картината е част от серия графики
  • Размери: 27/ 41 см
  • Техника: черно-бяла графика върху линолеум
  • Създадена: 2004 г.
  • Без рамка
  • Цена: 60 лв.


Сам е черно-бяла графика (линогравюра) от Любомира Попова Fineluart по едноименната творба на американския поет Ленгстън Хюз, което е следното:

Сам
като вятър,
прошумял над прерията.

Сам
като чаша ром,
забравена на масата.

Линогравюрата не е илюстрация, а единствено пресъздава впечатлението, което творбата на поета е оставила у Любомира Попова Fineluart, а именно – противоречието между самота и усамотение, безпътност и целеустременост, покой и мигновение, тъга и вечност, живот и чувство за ограниченията на времето.

Композиционни особености в черно-бялата графика Сам

Композицията в черно-бялата графика Сам е симетрична само на пръв поглед. Всъщност, образите на човека и чашата са разположени на различни планове, което подсказва асиметрия и разчупване на пространството. Въпреки това не нарушават равновесието.

Чашата е композиционен център в линогравюрата и именно тя е по-разработен елемент в произведението на графичното изкуство. Общото линеарно звучене на картината е запазено, но нейните линии са по-категорични във вертикална посока.

Основно изразно средство в тази черно-бяла графика е линията. Дори загатнатия щрих на преден план прилича повече на успоредни линии. Дебелата бяла черта, която изобразява хоризонта кореспондира с чашата и по този начин композицията не тежи в нито една посока.

Внушение на композицията в черно-бялата линогравюра Сам

Внушението на композицията в черно-бялата линогравюра Сам е на първо място за пустота и тъга. Не е използван цвят, за да се избегне „подсказването“ на определени емоции на зрителя чрез символиката на цветовете и, по този начин, да му се даде възможност да усети концепцията според собствените си нагласи.

Сам е черно-бяла графика върху линолеум от Любомира Попова Fineluart, която внушава чувството за самота и усамотеност, породено от стихотворението на американския поет Ленгстън Хюз, не като илюстративна картина, а като вдъхновение на базата на неговата творба.

Споделете:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *