Силуети 4 – отражения, рисунка с акварел

Силуети 4 - Отражения, рисунка с акварел

Силуети 4 – Отражения е рисунка с акварел, част от цикъл живопис Силуети

  • Картината е уникат
  • Размери: 21/ 29 см
  • Техника: живопис с акварелни бои
  • Създадена: 2015 г.
  • С рамка
  • Цена: 35 лв.


Силуети 4 – Отражения е рисунка с акварел, част от цикъл живопис Силуети от Любомира Попова Fineluart. Това е декоративна рисунка с акварел, притежаваща и елементи, които са направени чрез най-характерната техника при рисуване с акварел, а именно – „мокро в мокро“. Основната емоция в тази живопис с акварелни бои е тъгата, а отразяването на фигурите показва, че тъгата може да бъде усилена като през криво огледало, когато й се отдадем напълно.

Картината е нарисувана чрез похватите на контрастната хармония, което личи по няколко признака:

контраст между плакатно положените тонове и ефирната акварелна техника (най-вече във фона на творбата);
контраст между черните и цветните елементи;
контраст между топлите и студените цветове, оформящи пространството в тази рисунка с акварел;
контраст има даже и в позите на фигурите – долната двойка е по-приведена, което (подсилено от студената тоналност) изразява усилването на тъгата.

Огледалните образи в акварелна живопис Силуети 4 – Отражения

Огледалните образи в акварелна живопис Силуети 4 – Отражения а изпълнени в три посоки, а именно – хоризонтално, вертикално и диагонално:

Хоризонтално – всяка от двойките силуети е раздвоена огледално, като фигурите са застъпени в гръб, сякаш излизат една от друга.
Във вертикална посока отраженията напомнят за огледален образ във вода. Не случайно в долната част на тази картина с акварел цветовете са студени, с преобладаващо синьо, докато горе са в топлата гама с червено за „водещ“ цвят.
Диагонално – движението е изобразено и по двата диагонала. От една страна са двата черни силуета, а от друга – цветните (съответно в синьо и червено).

Композицията на огледалните образи в разглежданата тук рисунка с акварел има за цел да внуши дуалността на вътрешния мир и на човешките емоции, най-вече на тъгата (което личи от приведената поза на фигурите в тази декоративна живопис).

Вижте концепцията на арт проект живопис Силуети от Любомира Попова Fineluart, към който принадлежи и Силуети 4 – Отражения, рисунка с акварел.

Споделете:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *