Полиптих Пластове от монолит – маслена живопис

Полиптих Пластове от монолит - маслена живопис

Маслена живопис, състояща се от четири абстрактни платна – Полиптих Пластове от монолит

  • Картините са уникати
  • Размери: 400/ 100 см
  • Техника: маслени бои върху платно
  • Създадена: 2007 г.
  • Без рамки
  • Цена: 2800 лв. (или всяка по 700 лв.)


Полиптих Пластове от монолит е маслена живопис от Любомира Попова Fineluart, състояща се от четири абстрактни платна. Той се явява поантата на едноименния концептуален арт проект.

Всяка от маслените картини съдържа в себе си два пласта. Единият – цветен, изразява творческите търсения на живописеца, които той превръща в изкуство. Вторият е живопис в нюансите на бялото и изследва отказа от цвят в живописта (към който прибягва супрематиста Казимир Малевич в серията Бяло върху бяло), последвал отказа от предметност и сюжетност в изобразителното изкуство, към който се придържат художниците-абстракционисти.

Съотнесени към измеренията на личността, тези идеи могат да бъдат разгледани като взаимодействието между способността на човека да възприема обективната действителност и способността му да мисли чрез абстрактни понятия.

Цветова композиция в полиптих Пластове от монолит

Цветовата композиция в полиптих Пластове от монолит е подчинена на студената гама, от една страна и на нюансите на бялото, от друга. Белите пластове наподобяват формите и линните, нарисувани с цвят, но без това да е направено буквално или огледално, а по-скоро като идейно звучене. В цветните пластове, като основни форми, са вплетени кръгът и правоъгълникът.

Всяка от маслените картини от полиптих Пластове от монолит има самостойно звучене, но е и неделима част от цялото, тъй както отделните елементи, формиращи личността или действителността, могат да се анализират самостоятелно, но са такива, каквито са, единствено в контекста на породилата ги ситуация.

Във всяка от картините присъства контраста между топлите и студените цветове, но не и контраст между различни тоналности. Този ефект цели да постигне тълкуването на цвета сам по себе си, а не като част от светлосянката.

В цялостната композиция на полиптиха се забелязва симетрия, въпреки че всяко отделно маслено платно е решено асиметрично.

Полиптих Пластове от монолит е водещата творба от едноименния арт проект и затова и идеите, вплетени в тях, са на по-абстрактно ниво. Останалите картини от цикъла маслена живопис разглеждат по-конкретни теми от реалността и емоционалността на човека и твореца.

Проект Пластове от монолит »
Пластове от монолит – стихотворение към проекта »
Бяло – стихотворение към проекта »

Споделете:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *