Пластове от монолит ІV – маслена живопис в студената гама

Пластове от монолит ІV - маслена живопис в студената гама

Картина – маслена живопис в студената гама, част от проект Пластове от монолит

  • Картината е уникат
  • Размери: 100/ 100 см
  • Техника: маслени бои върху платно
  • Създадена: 2007 г.
  • Без рамка
  • Цена: 700 лв.


Пластове от монолит ІV е маслена живопис в студената гама от Любомира Попова Fineluart. Картината с маслени бои е част от арт проект Пластове от монолит, състоящ се от цикъл картини живопис и арт-концепция, получил реализация в публичното пространство чрез самостоятелна изложба. Концепцията е свързана с взаимодействието между художник и творец, индивид и личност, вътрешен свят и външна реалност. Стиловете, от които са повлияни маслените картини от проекта са абстракционизъм и супрематизъм.

Картината е четвъртата, последна част от полиптих живопис с масло със същото име и завършва цялостната композиция, повтаряйки мотивите на първото платно, но и подчертавайки завършеността, чрез по-високата степен на „подреденост“. Водещата форма отново е кръг, който, също така, е „разкъсан“ от намесата на линии и цветове, но тук контрастът е подчертан. Цветовата гама на това произведение на изкуството е студена и дори намесата на червени нюанси, не създава дисхармония. Белият пласт е част от цялостната композиция на творбата и въпреки че е самостоятелен, завършва идеално цялостта на тази маслена живопис в студената гама.

Студената гама в маслената живопис на Fineluart

Студената гама в маслената живопис на Fineluart е най-често срещаната и това силно личи в целия арт проект произведения на изкуството, озаглавен Пластове от монолит. Зелени, сини и лилави нюанси и съчетанията между тях са характерни за творчеството на българската художничка. Много често студената тоналност е част от ясно изразена контрастна хармония в живописните платна и маслените картини от всеки период на твореца, независимо според принципите на кои стилове в изкуството са подчинени – сюрреализъм, абстракция, кубизъм, импресионизъм.

Като цяло, явлението маслена живопис в студената гама има силно изразено присъствие в изобразителното изкуство на Любомира Попова Fineluart и Пластове от монолит ІV не прави изключение.

Проект Пластове от монолит »
Пластове от монолит – стихотворение към проекта »
Бяло – стихотворение към проекта »
Полиптих Пластове от монолит »

Споделете:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *