Пластове от монолит ІІІ – маслена картина

Пластове от монолит ІІІ - маслена картина

Живописна маслена картина нарисувана чрез похватите, характерни за абстракционизма и супрематизма

  • Картината е уникат
  • Размери: 100/ 100 см
  • Техника: маслени бои върху платно
  • Създадена: 2007 г.
  • Без рамка
  • Цена: 700 лв.


Пластове от монолит ІІІ е маслена картина от арт-проекта Пластове от монолит на Любомира Попова Fineluart. Живописното платно е част от едноименния полиптих и е трета подред в композицията. Картината е съставена от два пласта – цветен и бял, а използваните похвати са характерните за абстракционизма и супрематизма. Цветовата гама е студена – използвани са основно зелени и сини тонове, но присъстват и жълти акценти. Цветнат част на произведението с масло върху платно изразява богатството на реалността, а бялата е олицетворение на абстрактното мислене и, в частност – отказа от цвета в живописта като една по-висша форма на абстракцията (това е основната теза на супрематизма – стил в изкуството на 20 век, създаден от Казимир Малевич).

Проектът изследва същността на автора като личност и творец и взаимодействията между вътрешния и външния свят, чиито измерения са като пластове, съставляващи едно неразривно цяло.

Нанасяне на боята върху маслената картина

Боята е нанасяна върху маслената картина с четка, без да присъстват пастьозни мазки, но са полагани релефи чист цвят направо от тубата. В бялата част на Пластове от монолит ІІІ отново се забелязва полагане на маслото направи от тубата, само че тук не става въпрос за цвят, а за нюанс на бялото.

Личи как четката е минавала по платното с резки отривисти движения, оставяйки отчетливи черти върху повърхността. Не са използвани твърде много разредител или боя, което личи по мазките, направени с почти суха четка – похват в живописта (и по-конкретно в маслената живопис), който създава едно много приятно усещане за лекота. В контекста на конкретната маслена картина, обаче този похват създава по-скоро едно напрежение, един стремеж, една борба на вътрешни емоции и пориви.

Проект Пластове от монолит »
Пластове от монолит – стихотворение към проекта »
Бяло – стихотворение към проекта »
Полиптих Пластове от монолит »

Споделете:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *