Пластове от монолит ІІ – абстрактна маслена живопис

Пластове от монолит ІІ - абстрактна маслена живопис

Абстрактна маслена живопис, повлияна от супрематизма от Любомира Попова Fineluart

  • Картината е уникат
  • Размери: 100/ 100 см
  • Техника: маслени бои върху платно
  • Създадена: 2007 г.
  • Без рамка
  • Цена: 700 лв.


Пластове от монолит ІІ е абстрактна маслена живопис, част от арт-проект Пластове от монолит на Любомира Попова Fineluart. Картината е нарисувана с маслени бои върху платно и е повлияна от супрематизма – стил в живописта на 20 век, чийто основател е художникът Казимир Малевич.

Проектът, както и цикълът картини към него, не са повлияни само от супрематистите и абстракционизма. Концепцията разкрива същността на художника като автор и на индивида като личност, непрекъснато бореща се за самоосъществяване. Проследени са процесите на взаимодействие между Аз-а и външната действителност, които, макар и разглеждани отделно, действат помежду и в симбиоза.

Картината е разделена на две части, не само цветово, но и като напластяване на платната едно върху друго. Горният пласт е изпълнен с цвят в студената гама и вмества в пространството си композиционния център на абстрактна маслена живопис. Долният пласт на картината е нарисуван изцяло с бели нюанси, които, в същността си, разкриват отказа от цвят като начин да се предаде визуално абстрактното мислене с похватите на изкуството и, в частност – на супрематизма.

Самата боя е нанасяна върху масленото платно по различен начин – върху гладката основа присъстват пастьозни слоеве чисти цветове, някои от които с четка, а други – направо от тубата.

Характерни белези на абстрактната маслена живопис в Пластове от монолит ІІ

Характерните белези на абстрактната маслена живопис се наблюдават в картината Пластове от монолит ІІ, не само заради формите в нея, но и заради това, че основната идеята не е изразена реалистично, а според способите на абстрактното изобразително изкуство. Отказът от натурно пресъздаване на формата, използването на чисти цветове, рисуването на геометрични форми, пресъздаването на идеята единствено чрез съчетание на линии и цветове – всичко това са белези на абстрактната живопис. Отказът от цвят, от своя страна, е характерен са супрематизма или, както го нарича създателят му – едно по-висша форма на абстракция.

Проект Пластове от монолит »
Пластове от монолит – стихотворение към проекта »
Бяло – стихотворение към проекта »
Полиптих Пластове от монолит »

Споделете:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *