Пластове от монолит І – маслена живопис супрематизъм

Пластове от монолит І - маслена живопис супрематизъм

Картина с маслени бои – съчетание от похватите на абстрактната живопис и супрематизма

  • Картината е уникат
  • Размери: 100/ 100 см
  • Техника: маслени бои върху платно
  • Създадена: 2007 г.
  • Без рамка
  • Цена: 700 лв.


Пластове от монолит І е маслена живопис, част от едноименния полиптих и артистичен проект, чиято стилистика е подчинена на съчетанието от похватите на абстрактната живопис и супрематизма. Картината е първата от полиптиха на Любомира Попова Fineluart и е най-изчистена по отношение на използваните цветове и форми. Концепцията на проекта разкрива същността на автора като създател не само на изкуството си, но и на реалността, която обитава и съзерцава. Пластовете на битието, съзнанието и подсъзнанието се съчетават в една монолитна цялост, въз основа на която се изграждат взаимоотношенията между Аз-а и действителността.

Картината се състои от два пласта – цветен, който изразява живописта като изразно средство и бял, който разкрива отказа от цвета като по-висш израз на абстрактното мислене. Платното с маслени бои е съчетание от похватите на абстрактната живопис и супрематизма, чийто основател е художникът Казимир Малевич. Зеленият цвят е основата на тази маслена живопис, в съчетание със сини тонове и жълти акценти в композиционния център. Кръгът е основна форма, не само като израз на безкрайността и завършеността, но и като център около ядрото, което може да си е самодостатъчно, но и да взаимодейства активно с околния свят.

Артистичен проект, повлиян от маслената живопис и супрематизма – Пластове от монолит

Маслената живопис е единственото изразно средство в артистичния проект, повлиян от маслената живопис и супрематизма – Пластове от монолит на Любомира Попова Fineluart, като неговата реализация в публичното пространство е осъществена с изложба. Концептуалната част на проекта разкрива не само авторската идея, но и историческите фактори, терминологията и същността на похватите, използвани в картините като отделни творби и като част от цялото.

Картините от артистичния проект, повлиян от маслената живопис и супрематизма, имат самостойно значение, въпреки че са свързани смислово и образуват цикъл картини с обща концепция и подобна стилистика.

Проект Пластове от монолит »
Пластове от монолит – стихотворение към проекта »
Бяло – стихотворение към проекта »
Полиптих Пластове от монолит »

Споделете:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *