Бедствия – маслена живопис от Fineluart

Бедствия - маслена живопис от Fineluart

Маслена живопис от Fineluart, чиято композиция е изградена на базата на контраста

  • Картината е уникат
  • Размери: 50/ 70 см
  • Техника: живопис с маслени бои върху фазер
  • Създадена: 2007 г.
  • С рамка
  • Цена: 160 лв.


Бедствия е маслена живопис от Fineluart, част от авторския концептуален проект Пластове от монолит, който изследва различните аспекти на човешкото възприятие. Fineluart е артистичен псевдоним на Любомира Попова – съвременна художничка – живописец и сюрреалист.

Композицията на тази картина с маслени бои е изградена на базата на контраста – между топли и студени цветове, между ярки и пастелни тонове, между експресивни и стилизирани линии форми.

Бедствия е експресионистична маслена живопис от Fineluart, в която изразява не бедствието, а усещането за беда. Онова смътно чувство, породено от предусещането за надвисналата опасност, което преследва човешкото същество през целия му съзнателен живот. Картината е живопис с маслени бои върху фазер, като върху основната равнина са залепени допълнителни парчета фазер. Така се изтъква идеята за пластовете, изграждащи неразривната същност на цялото.

Композиция в маслената живопис от Fineluart Бедствия

Композицията в маслената живопис от Fineluart Бедствия е асиметрична с композиционен център разположен вдясно, където е разработена феерия от цветове. Представлява вълна, в която са преплетени линии от чисти ярки цветове и наситени нюанси както на синьото и зеленото, така и на червеното, жълтото и оранжевото.

Вляво и горе, върху допълнително залепени парчета фазер, изпъкващи като равнини над общото пространство, са изобразени стилизираните образи на човека и слънцето в противовес на водовъртежа на същинското бедствие.

Цветово изграждане в маслената живопис от Fineluart Бедствия

Цветовото изграждане в тази маслена живопис от Fineluart е на базата на осезаеми в същността си контрасти както между тъмно и светло, така и между топло и студено, а и между наситено и пастелно. Това внушава контраста между покоя, към който се стремим и стихиите, които ни опустошава или които побеждаваме.

Това е и важна част от основната идея на целия проект Пластове от монолит – начинът, по който реагираме на външната действителност, посредством вътрешните си убеждения и пориви.

Проект Пластове от монолит »
Пластове от монолит – стихотворение към проекта »
Бяло – стихотворение към проекта »

Споделете:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *