Страстна седмица 2020

!внимание !високи дози ирония

След като обявих безусловна капитулация пред Музата си по отношение на създаването на художествени импресии по актуални теми, този път представям „Страстна седмица 2020“.
Хумористично-иронично четиво в търсене на границите между ритуал, вяра и суеверие у съвременния човек, с дълбоко уважение към личната вяра на отделния.


Ден: 1
Страстна седмица: 2020
Велики понеделник

Тази година татко ме изпрати в България. Не ме посрещнаха с върбови клонки, че нещо са се притеснили за природата и глобалното затопляне.

Всички са с маски. Това пак ли е някаква част от плана на татко? Писна ми с тези планове и все да не ме уведомява. Колко пъти да му казвам, че като праща вируси, хората все записват точки на медиците? Да вземе най-накрая да слезе и да им покаже туй-онуй!

Влязох на магаре. Спряха ме за някаква декларация. Какво е декларация? В крайна сметка ме пуснаха, за да спрат някакъв без винетка. Какво е винетка?

Откраднаха ми магарето до някаква красна поляна. Раздадоха ми много шамари, защото все обръщах другата буза. В крайна сметка им писна и продължих пеша.

Най-накрая стигнах до храма и по план поисках да изгоня търговците. Нападнаха ме миряните, защото молитвите им могат да стигнат до Бог само със свещи, закупени от храма. Татко не им ли беше казал, че ги чака в сърцата им? Получих шамар за богохулство. Наложи се да получа още шамари, защото все обръщах другата буза.

Утре трябва да разказвам притчи. За Цезаря, Възкресението и Страшния съд. Дано пак не ям шамари.


Ден: 2
Страстна седмица: 2020
Велики вторник

Обиколих много улици, за да стигна до най-големия храм. Искаха да ме глобят, защото съм без маска. Казах им кой съм и извикаха психиатър. Какво е психиатър? Дойде един да ме разпитва за вътрешния ми свят. Разказах му за всеопрощаващата си душа. Той се плесна по челото и ме пуснаха да си вървя.

Минах през гората, за да взема малко върбови клонки. Не било гора, а парк. Искаха да ме глобят, че се разхождам. Какво е глоба? Казах им, че отивам на църква и ме пуснаха да продължа.

Стигнах до храма, приседнах кротко до миряните и заразказвах притчите си. За невинността, очакването на Господ и за безсмъртната душа. Смяха ми се, когато стигнах до уважението към мъдрия лидер. Защо? В какъв смисъл тиквите са радост?

Разказах за Страшния съд и направих пророчество за града им. Затвориха ме в ареста за всяване на паника в епидемологична обстановка.

Обещаха да ме пуснат утре, ако им разкажа пикантерии за грешницата. Какво е пикантерии?


Ден: 3
Страстна седмица: 2020
Велика сряда

Днес отидох при грешницата. Не пожела да ми измие краката, защото нямало да е добре за имиджа й в Инстаграм. Какво е инфлуенсър?

Опростих й греховете, а тя обеща да туитне, ако й намеря истинско драгоценно миро. Какво е туитне?

Оставих я, защото имах среща с приятел. Срещнах Юда скрит зад сфетофара на едно кръстовище, защото градините са оградени. Каза да не се приближавам на повече от 2 метра. Е, как да говорим така?

Прибрах се, за да приготвя масата за Тайната вечеря. Съседите извикаха полиция по подозрение за купон. Какво е купон?


Ден: 4
Страстна седмица: 2020
Велики четвъртък

Станах много рано, преди да се събудили съседите и подредих масата много тихо. Пристигна пратеник и ми донесе кашон. Какво е куриер?

Помогна ми да разопаковам кашона, смя ми се че не знам какво е компютър, но ме научи как се ползва Вайбър. Каза, че шефовете му го принуждават да присъства, докато клиентът пробва пратката, но всъщност му се искало да ми удари шамар. Не му казах, че винаги обръщам другата буза. Мисля, че щеше да му хареса.

По това нещо Вайбър се включиха моите приятели. Казаха, че вечерята ще е онлайн, за да я запазим в тайна от съседите. Защо Юда изглежда притеснен?

Дойде полиция с прокурор. Това го знам – и в Юдея имаше прокурор. Не си изми ръцете, защото бил ходил на църква и там се е пречистил от вируси. Каза, че съм опасен престъпник и ще ми лепне и кибер-престъплението за пръскачките. Какво е пръскачки?

Заведе ме при Ирод Величков в 6-то весело. Затвориха ме в килия и казаха, че утре ще ми се стъжни само на мен, защото Петър се е отрекъл от самопризнанията си.

Защо имам спомен, че все някой трябваше да каже, че в мен не е открил нищо достойно за смърт?


Ден: 5
Страстна седмица: 2020
Разпети петък

Мислеха да отложат наказанието за 6-ти май, защото войниците също са в изолация до Военния парад. Казах им, че трябва да възкръсна утре и ми се смяха. Старшината ми удари шамар, че много знам. Обърнах другата буза и изядох още шамари. Защо му викат „ядене“ на шамари?

В края на краищата, така страданията започнаха.

Накараха ме да си нося кръста сам и да се разпна сам, защото идвам от чужбина и не съм бил в 14-дневна карантина. Другите двама разбойници пожелаха разстрел, защото ги е страх да не ги заразя.

Останах си сам на кръста в очакване на земетресението и слънчевото затъмнение. Татко не ги прати, защото беше нает в някакво НОЩно шоу да защити тезата си за безопасността на сребърните лъжички. Какво е шоу?


Ден: 6
Страстна седмица: 2020
Велика събота

Стоя си сам на кръста и се чудя дали въобще да възкръсвам. Единият пазач мина на два метра от мен и го чух да се смее на някакво меме, в което татко е казал, че тази година няма аз да слизам на земята, а хората ще се казват нагоре. Какво е меме?


Ден: 7
Страстна седмица: 2020
Великден

Христос Воскресе! …някакви хора крещят от балконите!
Burn these churches! …онези хора със онези дрехи мятат шарени яйца по миряните пред храмовете!
Аре по-тихо, 22 часа минава! …крещи някакъв нервак!
Хайде да се чукаме! …надвикват се съседски групи по тайни задни дворчета!
Внимание! Внимание! Не се събирайте на групи! …пращи в далечината някакъв мегафон!

Какво става? Какво празнуват всъщност?

Писна ми и възкръснах. Но и тази година няма да им се покажа. Нека продължават да се чудят. Ще дойда, когато са готови.

С татко им бяхме казали, че ги очакваме в сърцата им.


Споделете: