Съзерцание – анимация от Любомира Попова Fineluart

Съзерцание - анимация

Авторски анимационен проект на художничката Любомира Попова Fineluart

Съзерцание е авторски проект – анимация от Любомира Попова Fineluart, създаден през 2008 година. Основната идея е съсредоточена върху способността на личността да превърне съзерцанието в начин на възприемане на действителността от дистанция, а не върху съзерцанието като отвлечено философско занимание.

Това е авторски анимационен проект на художничката Любомира Попова Fineluart, в който се проследява един стандартен ден на човек от Западноевропейската култура, в който се разглеждат не конкретните му действие и преживявания, а начинът му на възприемане на действителността – едновременно като деен участник, като създател и като звено от собствената си реалност.

В три-минутното анимационно филмче се проследява се вечният бяг на личността към местата/ действията/ хората/ ритуалите, които го успокояват, уравновесяват и носят щастие и позитивни емоции.

Характеристики на анимацията Съзерцание

Характеристиките на анимацията Съзерцание могат да се обобщят в една дума – стилизация. Всички образи, независимо дали става въпрос за хора, сгради или природа, са нарисуване по-скоро като силуети, като са изтъкнати само най-характерните им черти.

Цветовете са свежи и наситени, но в никакъв случай натрапчиви. Фонът и действията на лирическия герой единствено разказват и подсилват внушенията за емоционалното му състояние.

В анимацията се забелязва и контрастът между забързаното ежедневие на съвременния човек и нуждата му от покой. Но не покой като физическо действие/ бездействие, а като състояние на духа.

Съзерцание започва и завършва именно с това, че когато личността е успяла да открие своите начини да го постига, тя е способна не само да се впише във все по-забързаното ежедневие, но и това да й носи удовлетворение от живота.

Всички конкретни ситуации и обитаваната среда в авторския анимационен филм са символични и мога да бъдат заместени с подобни от живота на всеки от нас:

  • домовете ни са различни, но са нашите крепости;
  • ежедневието ни е разнообразно, но се случва по подобен ритъм;
  • темпото ни е различно, но способността ни да го следваме или владеем е заложена в нас;
  • ние сме различни, част от нуждите ни – също, но не и копнежът да сме в мир със себе си (каквото и да стои зад определението ни за този израз).

Анимацията на Любомира Попова Fineluart изследва всичко това и пресъздава по-голямата част от това. На пръв поглед изглежда статична, за да могат тези бушуващи емоции да се впишат в концепцията за Съзерцание.

Споделете: