Спомени за летен дъх – суха игла, графика от Любомира Попова

Спомени за летен дъх - суха игла, графика от Любомира Попова

Суха игла – произведение на графичното изкуство с мотиви от двореца в Балчик

  • Картината е огранчен тираж
  • Размери: 17/ 26 см
  • Техника: суха игла
  • Създадена: 2006 г.
  • С рамка
  • Цена: 90 лв.


Спомени за летен дъх е суха игла – графика от Любомира Попова, носеща усещането за лято, мечтание и приятни спомени, останали след незабравимите дни на летните преживявания. В това произведение на графичното изкуство са вплетени мотиви от двореца в Балчик, без да е натурна рисунка и без да е спазен реалистичният вид на възпроизведения обект. По-скоро образи, които са част от двореца са вплетени в обща композиция, символизираща вдъхновението на художничката-сюрреалист от архитектурния комплекс.

Мястото е едно от най-вдъхновяващите по българското Черноморие, а неговите характеристики са уникални и неповторими – като кулата, оградите на обширното дворно пространство, но най-вече – емоциите които лятната резиденция на румънската принцеса оставя у посетителите. Той е и ботаническа градина, а разходката след прохладата на сенките на вековните дървета е като посещение на оазис и спасение от летните горещини и то досами морския бряг. Покоят от градината се подсилва от панорамната гледка към морето и хоризонта.

Дворецът в Балчик в тази рисунка е изобразен нереалистично, като това причислява тази графика именно към сюрреализма като течение в съвременното изобразително изкуство. Тази суха игла е със сравнително малки размери, като това подсилва внушението именно за спомени за летен дъх – малко късче от миналото, живеещо в съзнанието ни и носейки усета за наслада всеки път, когато мислено се върнем към него.

И като обобщение – Спомени за летен дъх е суха игла или, казано по друг начин, произведение на графичното изкуство с мотиви от двореца в Балчик, чиято цел е да събужда приятните спомени и да носи дъха на морския бриз на зрителя, който умее да съзерцава изкуството по този начин. Това е и един своеобразен вътрешен монолог с онази част от Аз-а, която е склонна да извлича позитивизма от спомените и да окрилява мечтите.

Вижте Спомени за летен дъх – сживопис с акварел >>

Споделете:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *