Портрет – живопис с темпера

Портрет - живопис с темпера

Портрет – живопис с темперни бои от виртуална галерия Fineluart

  • Картината е уникат
  • Размери: 42/ 62 см
  • Техника: живопис с темперни бои
  • Създадена: 2005 г.
  • Без рамка
  • Цена: 80 лв.


Портрет е живопис с темпера от виртуалната галерия Fineluart. Портрет е името и жанра на това произведение на изкуството от Любомира Попова – художник и сюрреалист.

Моделът, който е нарисуван в картината е възрастна жена в профил, а композицията е изградена посредством живописните способи за изграждане на светлосянка – на базата на контраста между топли и студени нюанси. Синьото и зеленото са част от тъмните петна на портретуваната, а жълтото и охрата – от светлите. Това, че в телесният цвят на кожата присъстват зелени нюанси подчертава живописното звучене на картината. Самият профил не се къса директно от фона, като по този начин се постигат две неща – жената присъства реалистично в пространството около себе си и второ – физиономията изпъкват на преден план, за да се внуши излъчването на личността, а не само физическите характеристики на индивида.

В тази живопис с темпера присъства черния цвят, независимо, че неговото използване не е характерно за класическата живопис. И въпреки това, пестеливото му присъствие тук не разваля феерията от цветове в този портрет живопис.

Композиционен център на картината с темперни бои

Композиционният център на картината с темперни бои е лицето на портретуваната жена. Елементите около него, както и фона, не са изградени толкова подробно и почти без контраст в тоналността на цветовете. Дрехата е очертана почти схематично, само с линии в съответните посоки, подсказващи формата. Косата е с декоративно звучене и въпреки че трябва да е руса, нейната сила е приглушена, за да не контрастира с лицето. Обецата в този портрет живопис изпъква като светло петно на фона на тъмната сянка, но не достатъчна, за да пречи на общата идея.

Това кара лицето да изпъкне неимоверно много, а останалото да се слее с пространството като по този начин портретът на жената взима превес над всичко останало в тази цветна живопис с темпера от виртуалната галерия Fineluart.

Споделете:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *