Портрет на мъж – маслена живопис от Fineluart

Портрет на мъж - маслена живопис

Портрет на мъж – маслена картина, повлияна от стилистиката на кубизма

  • Картината е уникат
  • Размери: 50/ 55 см
  • Техника: маслени бои върху фазер
  • Създадена: 2004 г.
  • С рамка
  • Продадена


Портрет на мъж е маслена живопис, повлияна от стилистиката на кубизма, с автор Любомира Попова Fineluart.

Портрет на мъж е маслена живопис, в която формата се разлага на части, сякаш е наблюдавана от различни гледни точки едновременно, но без да се нарушава композицията, характерна за конвенционалната портретна живопис.

Портрет на мъж, портретна живопис и кубизъм в картината на Fineluart

Портрет на мъж не е типичната портретна живопис, нито кубизъм в чист вид. Маслената картина на на Fineluart не е рисувана по натура, потретуваният е измислена личност, като основната идея тук е да се пресъздаде портрет чрез стилизация на натурата, а не да се увековечи конкретна личност. Картината с маслени бои не е типичен за кубизъм, защото не следва буквално съответната стилистика, а само се крепи на влияния от нея (например разлагането на формата и различните гледни точки).

Всички части на лицето са разположени в различни равнини и принадлежат към различни ракурси. Самата глава, тилът и раменете също не са в унисон с лицето. Очите са подчертани много по-плакатно отколкото останалите части в картината и, по този начин, привличат погледа на зрителя, но без да гледат в него, тъй като взорът е насочен нагоре.

Цветове и цветова хармония в Портрет на мъж

Цветовете в Портрет на мъж напомнят за характерните за мексиканските художници от 20 век, въпреки че не са чак толкова ярки. Цветовата хармония в маслената картина се основават на топлата гама, като само на места присъстват студени нюанси, които, по-скоро, потъват като сенки и подчертават жълто-зелените нюанси в творбата на Fineluart.

В първия момент се създава илюзия за композиция от триъгълници, но впоследствие става ясно, че това са линиите, които се пресичат, когато излизат извън очертанията на формираните от тях обекти и продължават да съществуват в пространството.

Споделете:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *