Пейзаж живопис – картина с темперни бои на име Тополи

Пейзаж живопис - картина с темперни бои на име Тополи

Тополи – пейзаж живопис от Любомира Попова в стилистиката на поантализма

  • Картината е уникат
  • Размери: 21/ 29 см
  • Техника: живопис с темперни бои
  • Създадена: 2008 г.
  • С рамка
  • Продадена

 

Картината Ви „Тополи“ има за мен силно въздействие и сантиментална стойност от младите ми години – и сега, в момента, мога да усетя специфичния мирис на запалените листа, да „видя“ как синкавият дим от тях се смесва с леката мъглица вдигаща се от коритото на реката, да „чуя“ тропотът на копита на конник, който не се вижда в „димката“ но е някъде там, в замъглените тополи и тръстиките край реката.

— Тодор Александров

Тополи е пейзаж живопис от Любомира Попова в стилистиката на поантализма. Композицията изобразява 6 дървета, разпределени асиметрично, като в лявата част на творбата има една единствена топола, докато вдясно е изобразена цяла група. Колкото и символично да звучи това решение, то не е плод на въображението на автора на това произведение на изкуството, а е следствие на наблюдението на натурата. Тополи не е типичната пленерна живопис, но е пейзаж, рисуван по натура.

Тази темперна живопис е нарисувана посредством кратки и отсечени удари на четката, което придава усещане за ефирност, за лек полъх в короните на дърветата, за атмосфера.

Основна идея на пейзажна живопис Тополи

Основната идея на пейзажна живопис Тополи е да се предаде едно емоционално състояние посредством пресъздването на природна гледка. В случая става въпрос за няколко дървета, разположени на поляна в ранна есен. Композицията заема целия формат на картината като, по този начин, не се забелязва цялата същност на средата. Това е изобразено с цел да се улови единствено емоцията от самотните дървета и вятъра в короните им.

Цветова композиция на пейзажна живопис Тополи

Цветовата композиция на тази пейзажна живопис е в топлата гама, като светлосянката е изградена на базата на контраста между топли и студени цветове. Преобладаващ цвят в картината е зеленият, на заден фон е по-студената синева на небето, а на преден план са жълто-оранжевите тонове на есените листа.

Картината с тополи е по-скоро емоция, отколкото типичната живописна творба по натура. Този пейзаж с дървета носи „полъха“ а поантализма и импресионизма, но е по-скоро модернистична живопис със своя собствена стилистика, която, най-точно, би могла да се определи като еклектика.

Картината с темперни бои на име Тополи е ефирен пейзаж живопис в сравнително малък размер (но в никакъв случай миниатюра) от Любомира Попова Fineluart, който би могъл да бъде описан с една дума: импресия.

Споделете:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *