Кубизъм – маслена живопис върху фазер

Кубизъм - маслена живопис

Маслена картина, чийто стил е съчетание между кубизъм, фовизъм и сецесион

  • Картината е уникат
  • Размери: 50/ 60 см
  • Техника: маслена живопис върху фазер
  • Създадена: 2005 г.
  • С рамка
  • Цена: 380 лв.


Кубизъм е маслена живопис в студената гама от Любомира Попова Fineluart, основана на еклектиката. Кубизъм е само името на тази маслена картина – всъщност стилът й е съчетание между кубизъм, фовизъм и сецесион.

Моделът, използван при създаването на картината присъства и в рисунка, в която се преплитат стиловете сюрреализъм и сецесион.

Разлагане на формата в Кубизъм

Разлагането на формата в Кубизъм е подчинено на принципите на едноименния стил в модерната живопис. Основната идея на този стил в изобразителното изкуство е изразена в това, че само очите виждат предмета от една конкретна гледна точка, докато съзнанието възприема обектите като едно цяло с всичките му аспекти едновременно. Ето защо кубистите рисуват обектите като разположени върху плоскост, на която се виждат всички гледни точки по едно и също време, макар и от различен ъгъл. Именно така е нарисуван модела в тази маслена живопис.

Част от формите са нарисувани доста по-детайлно под влиянието на фовизма, а декоративните елементи са наследени от характеристиките на сецесиона.

Цветова гама и рисунък в Кубизъм

Цветовата гама в Кубизъм е студена, основно в сини и лилави тонове. Във фона са изобразени и синьо-зелени петна, но тяхната роля е, по-скоро, да подчертаят наситените тъмни нюанси на фигурата. Самата фигура има ясно очертани контури, но подборът на нюансите създава илюзията за нейното разлагане в пространството – сякаш се разтваря в него или сякаш изплува от там.

Образи нарисувани в маслената живопис върху фазер

Образите, нарисувани в маслената живопис върху фазер са два – човешка фигура и силует на птица. Човешката фигура е на преден план, по-разработена е и именно в нея се съдържа композиционния център. Образът на птицата в тази картина с маслени бои е част от фона и, по-скоро, поддържа предния план. Докато жената е носител на характеристиките на кубизма, птицата е носител на белезите фовизма и сецесиона (въпреки че елементи от всеки от стиловете се среща във всяка част от картината и затова стилът и най-точно се определя като еклектика).

вижте Етюд 1 »

Споделете:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.