Издихание – абстрактна маслена живопис

Издихание - маслена живопис

Абстрактна маслена живопис – картина от Любомира Попова Fineluart

  • Картината е уникат
  • Размери: 50/ 70 см
  • Техника: маслени бои върху фазер
  • Създадена: 2007 г.
  • С рамка
  • Цена: 170 лв.


Издихание е абстрактна маслена живопис от Любомира Попова Fineluart, рисувана на един дъх, под влияние на творческото вдъхновение.

Издихание е маслена живопис, в която мазките боя са победени от вихъра на разтеклите се отпечатъци от ръце, протегнати в необята на пространствата отвъд хоризонта.

Картината е абстрактна живопис в топлата гама, в която светлата горна част контрастира на тъмните тонове в долната част, където е фонът е решен в тъмно синьо.

Основна идея на картината

Основната идея на картината е емоционалното състояние, което може да е по-меланхолично, дори тъжно. Може да е сложно и необосновано – просто бушуващи емоции, които в същността си също са абстракция. Човек може, образно казано, да докосва своя вътрешен свят или да е затворен в него, но може и да не се поддава на негативните емоции, а да надделява над тях.

Картината е сътворена под влияние на съчетанието между емоции подобни на издиханието и въздишката (откъдето идва и името й), като абстракционизма като стил не е преследван, а по-скоро постигнат като влияние и като наподобяване на изразни средства дотолкова, доколкото е избягано от натурните форми.

Форми и образи в тази абстрактна маслена живопис

Формите и образите в тази абстрактна маслена живопис са разположени върху едно плоскост като различните повърхности подсказват за присъствието си единствено чрез преминаването на линиите и формите една върху друга. Начинът на полагане на боята далеч не се вписва в характерната за маслените бои техника, но това не й пречи да стои по-тежко от останалите материали и изразни средства в живописта.

Топлата гама не е характерна за творчеството на Любомира Попова, въпреки че често от картините в галерията й са именно такива. Тази гама е използвана в тази маслена картина като решение, повлияно от творческото вдъхновение на художника.

Споделете:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *