Темперамент – живопис, картина с маслени бои

Темперамент - живопис, картина с маслени бои

Абстрактна картина с маслени бои от Любомира Попова Fineluart

  • Картината е уникат
  • Размери: 50/ 70 см
  • Техника: картина с масло върху фазер
  • Създадена: 2007 г.
  • С рамка
  • Цена: 160 лв.


Темперамент е живопис – абстрактна картина с маслени бои, част от концептуалния авторски проект Пластове от монолит на Любомира Попова Fineluart – съвременна българска художничка.

Темперамент не е единствената от картините в проекта, повлияна от супрематизма на Казимир Малевич, но в тази маслена картина това е най-ясно изразено.

Темперамент е маслена живопис, чиято композиция е статична само на пръв поглед. В тази картина се открояват различни пластове, съответстващи на емоционалните особености на различните темпераменти – от спокойствието до сприхавостта, от уравновесеността до дълбочината на напластяванията на белия цвят, който (макар и отхвърлян в живописта) е пространството на светлината. От неутралността на черното до яркостта на оранжевото, от категоричността на геометричната форма до лежерността на случайно пипнатите есенни тонове.

Абстрактна маслена живопис в оранжев цвят

Темперамент е абстрактна маслена живопис в оранжев цвят, която съчетава в себе си изразителността на художника, твърдостта на личността и необятността, в която се рее вдъхновението на твореца.

Маслена живопис обединила в рамките на една картина онези вътрешни пориви, които винаги остават извън измеримото.

Картина с маслени бои, разкриваща възможността на екзистенцията да отхвърли коловозите на битието, да отиде отвъд понятията и символиката и събличайки пластовете ежедневие, да се осъществи като цялост в собствената си монолитна структура.

Композиция на Темперамент – картина с маслени бои

Композиция на Темперамент, която е картина с маслени бои с абстрактни форми, е геометрична. В нея са нарисуване квадрат и триъгълници. Композиционен център на живописта се явяват триъгълника в черно и червено, които напомнят на сочещ нагоре и напред показалец. Творбата на изкуството е решена в стилистиката на абстракционизма, въпреки, че концептуалният авторски проект Пластове от монолит следва по-скоро тенденциите и концепцията, очертани от Малевич и неговия супрематизъм.

Проект Пластове от монолит »
Пластове от монолит – стихотворение към проекта »
Бяло – стихотворение към проекта »

Споделете:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.