Св. Св. Константин и Елена – мозайка

Св. Св. Константин и Елена - мозайка

Св. Св. Константин и Елена – мозайка и макет за олтар построен близо до Габрово

  • Размери: 50/ 70 см
  • Техника: мозайка
  • Създадена: 2004 г.


Св. Св. Константин и Елена е мозайка, която е част олтар построен близо до Габрово. Освен мозайката, Любомира Попова Fineluart е разработила и макета за олтарната стена. За изработката на мозайката не са използвани конвенционалните материали, какъвто е естествения камък, а много по-свежи полимерни материали. По този начин е постигната изключителна свежест на цветовете, избягано е от ефекта на състаряване, който понякога се търси за този тип проекти и е постигнат ефект близък до характеристиките на живописта.

Рисунката представлява икона на светците, като Света Елена държи пироните, с които е бил прикован Исус. Двете фигури са застанали пред кръста, а най-отгоре е съответния надпис, характерен а иконописта. Това е фигурална композиция с две големи човешки фигури, изработена от различни по цвят и размер изкуствени камъчета.

Св. Св. Константин и Елена е мозайка, при чиято изработка са спазени каноните на православната иконопис и църковната живопис като например: обратната перспектива, златните ореоли, позите в този тип църковна фигурална композиция, големите очи, следящи зрителя и така нататък.

Олтарът с мозайката на Св. Св. Константин и Елена

Самият олтар е построен от естествен камък и представлява стена, на която е поставена мозайката на Св. Св. Константин и Елена. Пред олтарната стена има място, на което да застане свещеника, който изнася службите и кръст, около който да се наредят миряните. Намира се извън населено място, сред зеленината на природата, което му придава една усамотеност, която е много подходяща за отдаването на вярата и съсредоточаването върху християнските ритуали, които се извършват тук.

В долната част на олтара с мозайката на Св. Св. Константин и Елена е предвиден плот, върху който да се поставят свещи, кандила или цветя за здраве.

Олтара има общо три кръста – единият е в самата мозайка, другият е в арката над нея, а третият завършва горната част, издигайки силуета на постройката към небето. Този брой е нарочно търсен, защото тройката е свещено число в християнството.

Споделете:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *