37 шева – картина с масло в топлата гама

37 шева - картина с масло в топлата гама

Картина с масло от Любомира Попова Fineluart, български художник

  • Картината е уникат
  • Размери: 70/ 50 см
  • Техника: маслени бои върху фазер
  • Създадена: 2012 г.
  • С рамка
  • Продадена


37 шева е картина с масло от Любомира Попова Fineluart, български художник, живописец и сюрреалист.

Маслената живопис е част от проекта Триумф над вечността и съчетава неоформени блянове и символика, позната само на малцина. Нарисувана е в топлата гама, като единствено в композиционния център се прокрадва синият цвят, нарушаващ целостта на есенната меланхолия.

Картината с маслени бои е сюрреалистична живопис, изследваща онези периоди, в които умеем само да се сгушим в собственото си Аз, не за да се опознаем, а защото бягаме.

Композиция и символика в маслена картина 37 шева

Композицията в маслена картина 37 шева е асиметрична, като композиционният център е вдясно и е съсредоточен върху раздвоен жълъд. Зад него са вплетени, на пръв поглед, абстрактни линии и форми, всяка от които със своето значение. Символиката тук е подчинена основно на заглавието – 37 шева са ни необходими да задържим болката в себе си, както се пее в една песен със същото заглавие. Наситеността на усещанията в тази маслена живопис напомня много за настроенията в блуса или по-скоро на това, че животът е, за да се живее с всичките му трудности, неволи и болка. Онези, които носим в себе си, които тежат, но и които ни формират.

Не случайно в сюрреалистичната картина с масло (и то именно в композиционния център) е вплетен небесно синия цвят – като символ на хоризонта и светлината, които винаги ни съпътстват, независимо дали ги виждаме и дали искаме да сме в състояние да ги видим.

Жълъдът, нарисуван в тази картина с масло, е едновременно част от есента, но и семе, от което ще се зароди нов живот, нови мечти, нови болки, нови светове и хоризонти.

Навлизаме в живота окървавени, голи и уплашени до смърт…
Нахлуваме в деня си кални, мрачни, недоносени и недостойни…
Преминаваме през живота разхвърляни, дрипави, нечисти…
Навън от себе си показваме само лъскав хастар, защото сме обърнали лицето си навътре…

Вървим напред с отговорност, увереност и с неизбежната гордост от постижения, които са съизмерими единствено с онзи аршин, изобретен от нас самите.

Споделете:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.